DRAMMEN: Som følge av bekymringsmeldingene skal kommunen engasjere frivillige og ansatte til å føre oppsyn i Drammen i påsken, og informere om smittevernreglene.

Det opplyste ordfører Monica Myrvold Berg og rådmann Elisabeth Enger på kommunens pressekonferanse tirsdag.

– Vi har fått tips om at folk samles ute, uten å ta tilstrekkelig hensyn til retningslinjene. Det er blant annet snakk om at ungdom fester i skogen. De frivillige og ansatte vi rekrutterer til utevandring vil bli utstyrt med vester og ID-kort, og oppsøke idrettsanlegg og parker. De skal ha med seg informasjon på ulike språk. Kommunalt ansatte vil også være ute fra klokka 12–18 på de røde dagene, sa Enger.

LES OGSÅ: Tre nye korona-dødsfall i Drammen

– Vi vil være der

Kommunen vil ha ansatte ute i team på dagtid, ett om dagen. Ifølge Enger skal kommunalt ansatte også være ute på oppsyn på kveldstid påsken gjennom.

– De kommer til å jobbe seg gjennom hele kommunen. All oppsøkende virksomhet vil bli koordinert ved at de frivillige og de ansatte har kontakt med hverandre og utfyller hverandre i aktiviteten som pågår. Vi oppfordrer alle til å holde to meters avstand og være samlet i grupper på maks fem. Vit at vi vil være der – og informere om reglene som gjelder.

Tore Grindem, operasjonsleder i politiet i Sør-Øst, forteller at også de får bekymringsmeldinger om at mange ungdom samles uten å ta tilstrekkelig smittevernhensyn.

– Det er ingen spesielle problemområder som utpeker seg, vi får meldinger som dreier seg om hele politidistriktet. Vi prøver å ta tak i det vi mener det er viktig å ta tak i. Selv om man samler seg går det an å ikke være så tett på hverandre, sier Grindem.

Han stiller seg positivt til kommunens påskeoppsyn.

– Det er veldig bra at kommunen kommer på banen og gir råd og vink.

– Skal dere prioritere ekstra ungdomssamlinger i påsken?

– Dette er en av tingene politiet har på dagsorden nå, men det er veldig mye annet vi må prioritere.

Forstår at ungdom blir lei

Enger påpekte at Drammen kommune er såpass stor at de ikke har mulighet til å hindre at folk samles.

– Vi har hele tida sagt at vi ønsker å kjøre den linja at der det er utfordringer, vil vi appellere til folk og snakke med folk. Men vi må vurdere situasjonen ut fra hvordan den utvikler seg gjennom påsken. Vi kommer til å følge med, sa hun.

Ordføreren sa hun har stor forståelse for at ungdom begynner å bli lei korona-tiltakene og at de har behov for å møtes:

– Likevel er det viktig at vi holder på tiltakene. Dette er en dugnad. Å møtes i skogen å ha fest er heller ikke bra med tanke på skogbrannfare. Dette bør også foreldre følge opp.

På spørsmål om det er russ som samles uten å ta tilstrekkelig hensyn, svarte Enger at hun ikke vet.

Unngå unødvendige fritidsreiser

Kommuneoverlege John David Johannessen sa at kommunen går inn i påsken med forsiktig optimisme.

– For det er mye som ser bra ut i kommunen vår. Men det blir fortsatt påvist nye smittetilfeller, og enkelte får alvorlig forløp og dør, sa han.

Berg oppfordrer folk til komme seg ut i skog og mark – dog på riktig måte. Mange ønsker å reise på besøk til familie og venner i påsken. Johannessen minnet om myndighetenes oppfordring til å unngå unødvendige fritidsreiser.

– Så er det opp til hver og én hva man tolker som unødvendige fritidsreiser. Det er for eksempel gjort unntak for studenter som vil reise hjem. Risikoen for smitte øker betydelig når vi nå samler sammen folk fra ulike steder. Vi vet jo godt hvordan det gikk i Norge da folk kom hjem etter vinterferien. Jeg håper virkelig vi kan innrette oss sånn at vi unngår en ny smittebølge etter påskeferien.

LES OGSÅ: Vil ha åpne matbutikker i påsken: – Det siste vi trenger nå er kø og trengsel