Gå til sidens hovedinnhold

Har regjeringen glemt at vanlige folks tur er en busstur? 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen Støre har lagt frem sitt statsbudsjett, og det er rett og slett nok en tapt mulighet til å skape ekte endring i norsk klimapolitikk.

Om klimapolitikken er lunken, så er naturpolitikken helt krise. Regjeringen kutter 120 millioner til skogvern, og skal generelt drive rovdrift på naturen og økosystemene våre gjennomgående i budsjettet.

Dessuten gjør de fint lite for å redde kollektivtransporten, som i hele landet i fullstendig krise. Det er bra med mer penger til ferje, men folk risikerer nedlagte buss- og togruter og skyhøye kollektivpriser i hele landet. Dette rammer særlig mange av de med lav inntekt, som jobber skift og turnus, fordi de tidlige og seine avgangene ryker først. Det ser ut som om regjeringen har glemt at vanlige folks tur er en busstur.

Det er også selvmotsigende at de øker CO₂-avgiften, men unntar bilistene for 65 prosent av denne avgiften. Regjeringen skriver selv at det vil føre til reduserte utslippskutt på rundt 2 millioner tonn CO₂. Vi vil jo heller ha en skikkelig CO₂-pris, som deles ut igjen til folk som klimabelønning.

I tillegg får vi høre fra LO-lederen, som er på klimatoppmøtet i Glasgow, at de med sin kompetanse om arbeidslivet må få sitte rundt bordet til regjeringen Støre når de skal opprette et nasjonalt råd for rettferdig omstilling der arbeidslivets parter har en sentral rolle. Mens de mener at miljøbevegelsen skal holdes utenfor. Det er hårreisende at LO mener at miljøvernorganisasjonene ikke skal ha påvirkningskraft. Det er nettopp de som sitter med mye kunnskap om planetens tåleevne som vil være viktige for at Norge klarer å omstille viktige sektorer. Dette må ny regjering ta innover seg.

Nå hviler et stort ansvar på ansvarlige partier for å sørge for å redde naturen, kollektivtransporten og fikse en bedre klimaprofil på budsjettet.

MDG skal gjøre det vi kan for å støtte og pushe der vi kan her. Støre og Vedum har laget et budsjett for å gi velferd til folk flest i år. Vårt mål er å sikre velferd for alle, for alltid.

LES OGSÅ:

Les også

Over 1 milliard ekstra til klimatiltak

Les også

Her er Europas første batteribyttestasjon for elbiler: – Spennende

Les også

Budsjettløft på 100 millioner for nye ladestasjoner

Kommentarer til denne saken