Gå til sidens hovedinnhold

Har RfD glemt hvem de egentlig er til for?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi må snakke om Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD), vi må snakke om hva som er til det beste for regionens innbyggere.

Vi må snakke om tillit til selskapet som håndterer vårt avfall. Tidligere ble gjenvinningsstasjonene i Lier, nåværende Drammen, Modum og Øvre Eiker driftet av Lindum AS, et kommunalt selskap. Fra nyttår ble ansvaret overtatt av RfD. Etter det har flere ting skjedd.

Plutselig må vi igjen betale for å levere avfall, ikke alt avfall, men hvis du gjør endringer på din tomt, pusser opp et rom, et kjøkken og mye annet. Dette er en meget uheldig utvikling.

Nå er det slik at all renovasjon, også gjenvinningsstasjonene, skal driftes etter selvkostprinsippet. Det betyr at innbyggerne i regionen skal betale det det koster å få avfall trygt behandlet og fraktet til det beste for oss, miljø og pris. Det er rett og slett en dugnad, på linje med vann og avløp. Renovasjonsavgift inngår i kommunale avgifter og er dermed som veldig mye i vårt samfunn, basert på tillit.

Problemet oppstår når det sendes signaler om at et interkommunalt selskap (IKS) ikke har innbyggernes beste som hensikt. Det virker egentlig som de glemmer sine egne eiere. I sommer fikk vi beskjed om at renovasjonsavgiften steg med 500 kroner hvis vi skulle fortsette med tømming av mat og restavfall hver uke om sommeren.

For noen år siden fikk vi beskjed om at dette måtte gjøres for å hindre lukt i varme sommerdager, og vi ble derfor pålagt økt avgift med nettopp 500 kroner. Nå var dette glemt og vi ble bedt om ytterligere en femhundrelapp. Etter dette tok det ikke mange ukene før vi ble fortalt at nå skal vi også betale for avfall til gjenvinningsstasjonene hvis det oversteg 400 kilo.

For de av oss som liker å fikse ting selv, kanskje vi har kjøpt et gammelt hus som trenger en kjærlig hånd og hammer, så vet vi at du ikke kommer veldig langt med 400 kg.

I gamle dager tok man betalt hos Mile gjenvinningsstasjon. Da kunne ansatte i politiet i Mjøndalen melde om avfall på skogsveier, i grøfter og andre steder. Det er sikkert flere enn meg som har humret litt når man har passert et skilt langs veien hvor det står at det er forbudt å kaste avfall akkurat der, men dette var nødvendig informasjon, og vi vil ikke tilbake dit.

Hva er det RfD gjør med verdiene som faktisk skapes her? Burde ikke pengene som kommer inn på salg av trevirke, metall, plast og annet verdifullt avfall, tilfalle RfD og dermed hindret gebyrene i å øke og andre rare innfall.

Det går jo så mange rykter og særlig om IKS-er siden våre lokalpolitikere kun blir orientert om driften etter lukkede møter i representantskap og styrer. RfDs visjon er «Fra avfall til verdi», men verdier for hvem? Ikke innbyggerne, men heller ikke de ansatte, siden de har fått ti-timers skift etter å ha blitt overdratt fra Lindum til RfD, og noen av dem har fortalt meg at dette er lite tilfredsstillende.

Les også

Kritikken som er reist mot RfD, oppfattes som uberettiget

RfD fremstår som et selskap som ikke lenger arbeider for innbyggernes beste, selv om deres eget hovedmål er: «…Gjennom stordriftsfordeler og samarbeid skal innbyggernes økonomiske interesser ivaretas.»

Det er soleklart at politikerne i disse fire kommunene bør sette seg ned og se over avtalen med RfD IKS. Et IKS kan fungere så lenge det har innbyggernes tillit. Mange mennesker kommer til meg og Fremskrittspartiet og snakker om svekket tillit til RfD. Det er tydelig at dette er et IKS med svekket omdømme.

Les også:

Les også

Arvids avfall ble ikke tømt – nå må han betale gebyr

Les også

Per-Johannes måtte betale 4.050 kroner for dette: – Fryktelig hårreisende

Kommentarer til denne saken