Gå til sidens hovedinnhold

Har vi et behov for å vise at barna våre er perfekte utgaver av oss selv?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I mitt, så vel som mange andres hjem, har vi en rekke fotoalbumstående pent oppstilt i en bokhylle. Fra tid til annen blar jeg gjennom disse albumene for å mimre tilbake til fortiden, og jeg har sterke følelser knyttet til mange av albumenes bilder.

Den siste tiden har det likevel slått meg, hva om disse bildene lå ute på internett? Hva om det ikke bare var jeg og mine nærmeste som fikk se dem? Hva ville jeg følt om bildene da?

Følg oss på Facebook - DT Meninger

Disse spørsmålene vil jeg aldri være nødt til å ta stilling til, ettersom mine bilder aldri vil publiseres for offentligheten. Likevel mistenker jeg at det om noen år vil være noen som blir nødt til å håndtere disse spørsmålene, og ettervirkningene av at de mest private familieøyeblikk har blitt delt med omverdenen.

Les også

Jeanett Kristiansen (27) startet sin egen Instagram-«challenge». Klarer du dette?

Så derfor har jeg begynt å undre – hva er det som driver oss som reflekterte og fornuftige voksne til å publisere bilder av barna våre på nettet?

Har vi et behov for å vise verden at vi lever det ideelle liv? Har vi et behov for å vise at barna våre er perfekte utgaver av oss selv? Har vi et behov for å vise at vi er gode foreldre? Eller vil vi simpelthen bare dele våre liv med de rundt oss?

Jeg kan forestille meg at de som legger ut slike bilder har flere argumenter for hvorfor de gjør det, men spørsmålet gjenstår om det har blitt reflektert tilstrekkelig over barnets interesser.

En mistanke og bekymring jeg har knyttet til det å bruke sosiale medier som et slags privat fotoalbum, er de potensielt skadelige innvirkningene det kan ha på barnet. Et eksempel på dette er tidlig eksponering for de negative sidene ved sosiale medier, som mobbing og at andre får tilgang på bildene og kan bruke dem slik de måtte ønske.

Videre kan det også argumenteres for at publisering av slike bilder overskrider barnets bestemmelsesrett. Barnet har ikke mulighet til selv å bestemme hva som blir publisert, det valget faller på de foresatte.

Noen vil likevel påpeke at de spør barnet om tillatelse til å publisere bildene, men det er viktig å være klar over at barnet som regel ikke har evnen til tilstrekkelig å forstå hvilke konsekvenser bildene kan ha for dem i fremtiden. Derfor ligger det et stort ansvar på de foresatte, som blir barnets stemme i denne saken.

Les også

Da elever mottok seksuelt innhold fra Espens (50) Snapchat–profil gikk alarmen: – Enormt ubehagelig

Min oppfordring i denne saken er å være mer bevisst de potensielt negative konsekvensene av det som publiseres. Reflekter grundig over hvordan barn involveres på sosiale medier og hvordan hvert enkelt bilde kan påvirke barnet i dag og om 10, 15 og 20 år.

Formålet med dette innlegget er ikke å kritisere dagens foreldregenerasjon, men å bevisstgjøre om at det å bruke sosiale medier som et privat fotoalbum potensielt kan ha negative konsekvenser for barnet og at det er vårt ansvar å vurdere hva som er det rette i denne saken. For vi ønsker jo alle det beste for dem som betyr aller mest for oss.

Kommentarer til denne saken