Nå blir det telleapparater på vidda

SKAL TELLES: Nå skal det settes opp totalt 80 ferdselstellere på Hardangervidda for og blant annet måle fotturistenes påvirkning på villreinen. Dette er fra turstien mellom Hellevassbu og Middalsbu.

SKAL TELLES: Nå skal det settes opp totalt 80 ferdselstellere på Hardangervidda for og blant annet måle fotturistenes påvirkning på villreinen. Dette er fra turstien mellom Hellevassbu og Middalsbu. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvor mye påvirker «menneske-lukt» villreinen på Hardangervidda? Forskerne er på saken.

DEL

(Laagendalsposten) Ifølge NRK Hordaland er Hardangervidda villreinutval i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) i ferd med å sette ut 80 ferdselstellere i nasjonalparken.

Målet er – i tillegg til å kartlegge selve turismen – blant annet å finne ut om fotturismen, og spesielt lukten av fotturistene, påvirker villreinen på Hardangervidda.

LES OGSÅ: – Det er en hel kultur som kan stå i fare

Tanken er at hvis det er for mange passeringen (over 40) på ett sted, kan det bli nødvendig å gjøre noen tiltak.

– Når det er snakk om 30–40 menneskepasseringer i døgnet, begynner det å bli følsomt. Da er det så mye menneskelukt, at villreinen reagerer, sier Lars Inge Enerstvedt i Statens naturoppsyn til NRK.

Dette er et forskningsprosjekt over tre år, og det vil i tillegg til tellerne også bli brukt radiomerkede villrein og spørreskjemaer til fotturistene for å samle inn data til prosjektet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken