Ja, jeg ga ufrivillig fra meg et nys på toget til Drammen sent mandag kveld. Jeg fikk så vidt dekket meg til, men nyset kom plutselig og var lett hørbart. Beklager til hun som satt tre rader bortenfor (vognen var nesten tom og jeg satt ikke ved siden av noen). Jeg vet det var galt, men dessverre lite jeg kunne gjøre.

Etter å ha lest Therese Leines leserinnlegg inklusive kommentarfeltet, er jeg selv blitt skremt.Jeg tilhører en av Norges største grupper ufrivillige nysere. Jeg er allergiker, noe som rammer opp til 20 prosent av Norges befolkning. Mange er allergiske mot parfyme og i disse dager slipper tresortene or og hassel raklene, noe som fører til frigjøring av pollen som mange av oss er allergiske mot.

Så jeg skal i beste fall skamme meg. Innlegget til Therese Leine kan oppfattes som svært fordømmende i sin form, og enkelte av innleggende i kommentarfeltet går enda lenger, en truer sågar med «et spark i balla eller et kne i trynet» dersom jeg nyser i hans nærhet. Jeg rapporterte forøvrig dette voldstruende utsagnet til moderator uten at DT umiddelbart valgte å fjerne det. Skjermdump med navn og innlegg kan fremlegges, men jeg regner med at vedkommende skriver under falsk identitet.

Altså er heksejakten i gang. Dersom noen nyser i offentlighet ved et uhell (ja, det er i dagens situasjon ingen som nyser åpent med vilje) skal de tas. Vi skal henges ut til skam og eventuelt få et spark i balla eller et kne i trynet.

Dette er en av de store farene ved utbrudd av alvorlige smittsomme sykdommer. Enhver er seg selv nærmest, og enkelte har ikke de nødvendige sperrer når frykten tar overhånd. Jeg har i min naivitet trodd at dette bare var en fiksjon benyttet i diverse filmer fra Holywood, men filmene beskriver antagelig et snev av virkeligheten. Vi skal således være glade vi bor i et land med strenge våpenlover.

Allikevel er jeg betenkt hva som vil skje når jeg beveger meg ute. Som høyt utdannet og autorisert helseperson tar jeg de nødvendige forholdsregler med håndvask, antibac, håndhilser ikke osv, osv. Men, jeg måtte altså ufrivillig nyse på grunn av min allergi.

Som en følge av innlegget til Therese Leine og kommentarfeltet, alt publisert under redaksjonelt ansvar av Drammen Tidende, skal jeg nå som en av Norges en million allergikere være redd for å bevege meg utendørs, ikke bare pga COVID19, men også av fare for å bli «shamet» og eventuelt få et spark i balla. Jeg trodde vårt samfunn var kommet lenger, men heksejakten har gjenoppstått i en ny og potensielt farlig form. Jeg ber derfor folk besinne seg, og henstiller til mine «medallergikere» om å være forsiktige på alle mulige måter.

Vi må alle ta vårt ansvar på alvor og lytte til myndigheten og følge deres råd for både å beskytte oss selv og andre fra smitte. Vi trenger å stå sammen, i stedet for å spre hat.

Jeg har selv etter myndighetenes nye pålegg besluttet å oppholde meg mest mulig innendørs hjemme, reise minst mulig og vil ikke kjøre kollektivt de neste månedene.