28. januar går startskuddet for ett av vinterens høydepunkt for skifolket – NM på ski på Konnerud. Dette er 6. gang at NM på ski arrangeres i Drammen, og tredje gang mesterskapet er lagt til Konnerud stadion. Første gang NM på ski ble avviklet i Drammen var helt tilbake i 1926.

Det er mange skirenn i løpet av sesongen, og vi er vant til å se verdenseliten på TV når det konkurreres om medaljer eller poeng i verdenscupen.

NM på ski er en litt annerledes konkurranse. NM er ikke bare for de beste som allerede får stor oppmerksomhet, men også for de mange dyktige skiløpere vi har som ikke ellers får vist seg fram.

Jeg er sikker på at dusinvis av dem som stiller til start i år på Konnerud ville kunne ha deltatt i verdenscupen for en hvilken som helst annen skinasjon, med unntak av Russland og kanskje Sverige og Finland.

Så NM er de nest bestes mulighet til å vise seg fram for publikum, og til å få bryne seg mot de aller beste. Og hvert eneste år er det noen av de nest beste som overgår seg selv og puster eliteløperne i nakken. Ikke minst gjelder dette på stafettene hvor løpernes hjerter slår litt ekstra når de stiller til start for klubben.

Dette er noe av sjarmen med NM på ski, og noe av det som gjør dette til et skikkelig folkelig arrangement.

Konnerud idrettslag har arrangert mesterskap før og har lang erfaring. De har for eksempel vært ansvarlig arrangør for skisprinten i Drammen siden 2003. Mye av arbeidet rundt disse arrangementene gjøres på dugnadsbasis. Dette krever mye logistikk, og i Konnerud Idrettslag legger foreldre, frivillige og idealister ned utallige arbeidstimer hvert eneste år. Det taler for seg selv at Konnerud Idrettslag i 2017 ble kåret til landets beste langrennsklubb.

Konnerud Idrettslag har et veldig fint motto, om jeg får kalle det:

«I Konnerud IL har vi gått sammen om å være et kunnskapsrikt, inkluderende og levende idrettslag som mener vår viktigste oppgave er at våre medlemmer utvikler livslang bevegelsesglede»

Jeg kunne ikke sagt det bedre selv, for dette illustrerer noen av de beste verdiene i idrettsbevegelsen. Medaljer og verdenscuppoeng er viktig for dem som er på det nivået, men mestring, idrettsglede og fantastiske naturopplevelser i skiløypene er viktig for alle skigåere – også for mosjonister.

Så gratulerer til Konnerud Idrettslag med at dere har blitt vist tillit nok en gang og takk til Norges Skiforbund som har vist dere denne tilliten.

Jeg vil ønske alle funksjonærer og deltakere lykke til, med håp om at hver og en kan yte sitt beste og at dere får en god opplevelse på Konnerud disse tre dagene.