Gå til sidens hovedinnhold

Heller bot enn respirator

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er for alle dem, og naturligvis for min kjære Carina, at jeg som kommende ektemann og medmenneske ikke kan la være å sette noen ord på hvor vondt det føles når helseminister Bent Høie gang på gang jager mennesker som i verste fall frykter for sine liv, hjem fra hyttene.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det finnes ikke et bedre sted enn hytta, men ingen av oss ønsker at hun skal være der. Aller minst hun selv. Men når det står mellom liv og død, er vi tross alt bare mennesker.

Jenta på bildet heter Carina og er min kommende kone. Hun er 30 år og sitter alene på hytta. I forrige uke, før det ble snakk om hytteforbud og stengte butikker, fikk hun beskjed av legen om å reise vekk og isolere seg.

Hun har ikke hatt noen symptomer på korona-viruset.

Men hun har en kronisk lungesykdom. En sykdom legene sier rammer en av en million nordmenn. De vet så lite om sykdommen at alt av informasjon får plass på et A4-ark.

En fredag i juni 2018 ble hun innlagt på sykehuset for første gang. Da hun i november i fjor ble skrevet ut, forhåpentligvis for siste gang, hadde hun opplevd 18 lungekollapser og gjennomgått seks operasjoner. Den siste så røff at hun ble liggende på sykehuset i 50 dager i strekk. De har tatt så mange bilder av lungene hennes at hun har blitt invitert på julebordet til røntgenavdelingen.

På under halvannet år har hun tilbrakt 160 døgn på sykehus og 55 døgn lenket til sofaen. Planer har blitt avlyst og nå står hennes eget bryllup i fare for å bli utsatt for andre gang.

Det kan vi leve med. Det er mange som har det mye verre. Det vet jeg etter å ha sett nok skjebner blant oksygentankene og pustemaskene på Rikshospitalet.

Og det er for alle dem, og naturligvis for min kjære Carina, at jeg som kommende ektemann og medmenneske ikke kan la være å sette noen ord på hvor vondt det føles når helseminister Bent Høie gang på gang jager mennesker som i verste fall frykter for sine liv, hjem fra hyttene.

Bent Høie, jeg skal være den første til å bli med deg til Hemsedal for å frakte party-ungdom og skiturister på første traktorhenger hjem. Jeg skal vaske meg til jeg ikke har mer hud igjen på fingrene, jeg skal handle mat for naboen eller låse meg inne så lenge du ber meg om det.

Men da du torsdag i forrige uke stengte ned Norge, tilsynelatende uten å ha tenkt noe særlig på at de rundt 500.000 norske hyttene og fritidsboligene kom til å bli fylt opp, og i ettertid har forsøkt å justere det hele inn ved å true med Sivilforsvaret og strenge straffer uten å ta noen spesielle hensyn, da må det være lov å ytre motstand.

Vi vet ikke om Carina tåler korona-viruset. Vi vet ikke engang hvordan lungene hennes vil fungere uavhengig av viruset. Men vi vet hvilke beskjeder vi har fått av de få og fantastiske legene som har fulgt henne tett opp det siste halvannet året. Er det rart vi hører på dem og ikke på deg, Bent Høie?

Slik situasjonen er i landet vårt akkurat nå, kan jeg ikke leve med å bare vaske hendene, servere min elskede en Cola og si at vi får håpe på det beste.

På grunn av et utenlandsopphold tilbake i tid ble jeg selv satt i karantene da de nasjonale tiltakene trådde i kraft. De siste dagene har jeg kjent på milde symptomer, med andre ord kan ikke Carina komme hit. Nærmeste familie jobber i helsevesenet eller sitter i karantene. Vi ser ingen andre alternativer enn at Carina blir værende på hytta – der hun hver morgen trosser egne bekymringer for å gjøre en viktig jobb for samfunnet ved å lære opp hjemmeværende ungdomsskoleelever i samfunnsfag og matte.

Jeg har full forståelse for at dere som styrer landet må se de store linjene. Det har trolig aldri vært mer krevende enn nå. Jeg berømmer jobben dere gjør, men som ledere av et lite, mangfoldig og svært rikt land, håper jeg det er mulig å ta noe mer hensyn til alle de som har gode grunner til å bli værende på hyttene sine.

Vi skal gjøre alt vi kan for å bekjempe viruset, men vær så snill og tenk dere om før det dyttes på med sivilforsvar og dyre bøter til de som allerede sitter med smittefrykt og vonde følelser fordi de ikke tør å følge ordre.

Er ikke det straff nok?

Les også:

Les også

Ordføreren presenterte urovekkende NAV-tall: – En særdeles spesiell situasjon

Les også

Barneskole har åpnet egen hjelpetelefon, Kirkens SOS blir nedringt: – Veldig mange er redde for korona

Les også

Fastleger nedlesses av pasientforespørsler: – Vurder egenmelding fremfor sykemelding

Kommentarer til denne saken