(Nordlys)

[NETTAVISEN]: Via en rekke private aktører kan du nå få legetime på videochat fra sofakroken. Prisen er på 350 kroner, cirka 150 kroner mer enn hos en offentlig fastlege.

Thorleif Jansen, medisinsk ansvarlig i nettlegetjenesten KRY, mener mobillege-tjenester er et enkelt og tidsbesparende tilbud for pasientene.

Legeforeningen er imidlertid skeptiske.

– Vi ser ikke på dette som en reell helsetjeneste, men en rådgivningstjeneste. Du kan få løst noen enkle problemstillinger, men det er veldig begrenset hva de kan hjelpe deg med, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, til Nettavisen.

KRY: – Mye vi kan hjelpe med

Det var «Helsetelefonen» som var første ute med legetimer på mobil. 11 år etter deres oppstart, har en rekke andre aktører kommet på banen.

En av dem er KRY, en mobillegetjeneste som ble startet i Sverige i 2015 og lansert i Norge i februar 2017. Blant dagens aktører, er det KRY som er den mest markedsførte av tjenestene i Norge.

«KRY gjør det mulig for at pasienter kan treffe legen via videosamtaler og få hjelp med problemer som ikke krever fysiske undersøkelser. I tillegg til rådgivning kan våre leger bistå med fornyelser av resepter, henvisninger til annet helsepersonell eller prøvetaking,» skriver selskapet på sine nettsider.

 

LES OGSÅ: Ekspert har én god og én dårlig nyhet til pollenallergikere

Tjenesten fungerer ved at du logger det på med BankID, svarer på spørsmål, beskriver symptomene dine og får mulighet til å sende bilder. Deretter blir du oppringt av en lege via videosamtale, og du får deretter inntil 15 minutters samtaletid med legen.

Alle legene tilknyttet KRY har norsk autorisasjon, og kombinerer i de aller fleste tilfeller jobben med annen stilling på legesenter, sykehus og klinikker. Ifølge Jansen er det stadig flere som benytter seg av KRY.

– Det er ikke alt vi kan hjelpe pasientene med, men det er ganske mye. Vi kan naturligvis ikke hjelpe hvis det krever fysisk undersøkelse, men det viktigste i en god konsultasjon er jo en god samtale, sier Thorelif Jansen i KRY, og nevner flere eksempler på helseproblemer han mener kan løses over videosamtale, som hudutslett, øyeproblemer og luftveisplager.

– Men veldig mange legebesøk krever jo fysisk undersøkelse, er det ofte at deres leger må henvise videre til fastleger?

– Nei, våre leger erfarer at de ofte kan hjelpe pasientene. Det er i alle fall tilbakemeldingen vi får fra dem. Hver enkelt lege avgjør hvilke tilfeller de kan behandle og hvilke tilfeller de må henvise videre. Samtidig er vi veldig bevisste på hvilke muligheter og begrensninger en slik plattform gir. Hver enkelt lege må stille seg spørsmålet: Kan jeg yte god, forsvarlig helsehjelp nå? Og svaret er ofte at ja, det kan man, sier Jansen.

LES OGSÅ: – Fastleger skriver ut medikamenter eller sykmeldinger for å unngå konflikt

– For pasienter som ikke er veldig syke

Legeforeningen mener imidlertid at det KRY tilbyr ikke kan vurderes som helsetjenester da begrensningene er for store.

– Fastlegene møter regelmessig pasienter som har fått anbefaling om å komme til dem etter å ha hatt mobiltime med lege på KRY. Du kan jo få løst noen enkle problemstillinger, men vår oppfatning er at denne typen tjenester er for pasienter som ikke er veldig syke, sier Brelin.

– Jansen i KRY nevner hudutslett, øyeproblemer og luftveisplager som problemer KRY-legene ofte kan hjelpe med. Hva er dine tanker rundt det?

– Jo da, hvis problemet for eksempel er på nivå med et lite sår som du får beskjed om å sette plaster på, så kan disse tjenestene sikkert hjelpe. I tillegg vil du nok få råd om å rense såret. Eventuelt hvis du har allergi og trenger resept til å hente ut medisin og lignende, sier Brelin, og fortsetter:

– Men la oss si du har hoste, da. Mest sannsynlig kan det fikses ved en resept på hostesaft, men legen bør ta deg inn til time for å fysisk lytte på brystet ditt. For hva om det er mer enn bare hoste? Hva om det er lungebetennelse? En fastleges jobb er finne ut av dette, og, den ene gangen man kanskje er alvorlig syk, sørge for å legge deg inn på sykehus, ikke sende deg til apoteket med resept på hostesaft.

LES OGSÅ: – Jeg er hundre prosent trygg på at lettbrus ikke er farlig

– 26 ble feildiagnostisert

Brelin referer til en svensk undersøkelse som tok for seg den diagnostiske presisjonen ved lungebetennelse.

– Av 40 pasienter hvor leger i KRY stilte diagnosen lungebetennelse, var det kun 14 som faktisk hadde det. Det vil si at 26 mennesker ble feildiagnostisert. Det sier kanskje ikke bare noe om den diagnostiske presisjonen ved lungebetennelse, men også ved bruk av video ved ukjente pasienter.

Når det er sagt, så er ikke Legeforeningen utelukkende skeptisk til bruk av videokonsultasjoner.

– Noen av legene i vårt fagmiljø sier at de kunne tenke seg å bruke videosamtale ved enkle problemstillinger med pasienter de kjenner fra før av. Altså mener vi at videokonsultasjoner kan brukes i enkelte situasjoner, men da på en fornuftig måte og innenfor det ordinære helsevesenet, avslutter Brelin.