Helsedirektoratet setter foten ned: Fotballandslagets reise til Romania og Østerrike utsatt

Medieansvarlig Svein Graff og Martin Ødegaard utenfor hotellet på Storo, på vei til bussen med Norges herrelandslag i fotball.

Medieansvarlig Svein Graff og Martin Ødegaard utenfor hotellet på Storo, på vei til bussen med Norges herrelandslag i fotball. Foto:

Av

Det uklart hva som skjer med Norges kamper mot Romania og Østerrike. Helsedirektoratet mener landslagets reise utfordrer bestemmelsene i den norske forskriften.

DEL

Det melder Norges Fotballforbund i en pressemelding. Helsedirektoratet kom med sin innvending under et møte lørdag formiddag.

«NFFs vurdering er at forskriften ikke har tatt høyde for situasjoner som denne, og konsekvensene av å ikke stille til kamp er veldig store for hele norsk fotball. NFF sender derfor en skriftlig søknad til Helsedepartementet», skriver forbundet.

Fredag kveld ble den norske troppen redusert. NFF mente det var tilstrekkelig å holde igjen spillerne som til daglig spiller i Eliteserien. Det gjaldt i alt fem spillere.

Vil ha ny vurdering

Norge skal etter planen møte Romania i Bucuresti søndag, mens det onsdag venter nytt borteoppgjør mot Østerrike i Wien. Begge kampene er en del av Uefas nasjonsliga.

– Når Helsedirektoratet setter foten ned, har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke, bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Helsedirektør Bjørn Guldvog åpnet onsdag for å foreta en ny vurdering av karantenebestemmelsene etter reise utenfor Norge. Her har idrettsutøvere et fritak fra reglene.

– De kommende Nations League-kampene betyr mye sportslig for oss. Dersom vi ikke stiller lag, betyr det at vi taper to kamper. Det betyr en tapt mulighet for å kvalifisere oss til VM. Vi er selvsagt bekymret for den økte smittesituasjonen i samfunnet. Derfor gjør vi alt i hverdagen for å ikke utsette andre for risiko, sier Stefan Johansen og Martin Ødegaard i kapteinsteamet.

– Som fotballspillere har vi levd i karantene i seks måneder. Vi gjør det vi kan for å holde fotballen i gang. Disse kampene betyr mye for oss, sier de videre.

Tester flere ganger

Fredag ble det også kjent at visekaptein Omar Elabdellaoui har fått påvist koronasmitte. Nærkontakter av en smittet person skal i utgangspunktet i karantene.

Ifølge NFF er landslagsspillerne blitt testet fire ganger siden ankomst til Norge. Det ble gjort senest fredag kveld.

«Samtlige 39 prøvesvar som er mottatt er negative. Det norske landslagsteamet er trygge på at vi håndterer situasjonen med reise, der vi reiser som en gruppe i egen buss, med eget charterfly og bor isolert på hotellet i Romania», skriver fotballforbundet.

Artikkeltags