(Røyken og Hurums Avis)

– Alle her kaller det egentlig «fontenehusfamilien» sin, ler Henriette (35) fra Filtvet.

RHA møter henne på Fontenehuset i Asker. Før hun ble medlem her, slet hun med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Angsten og den vanskelige fortiden skapte en ond sirkel det var vanskelig å komme ut av.

Henriette ønsker ikke å få etternavnet sitt på trykk i RHA. Men hun deler gjerne sin historie. Det er viktig å senke terskelen for å snakke om det som er vanskelig, mener hun. Selv opplevde hun at det å skyve sine egne problemer til side endte opp med å straffe seg.

– Noen må tørre å prate om det.

Ville ikke la seg knekke

– Jeg tok utdannelse som barne- og ungdomsarbeider, og hadde en tanke om at jeg ikke skulle la meg knekke. Men jeg gikk på en skikkelig smell, forteller hun.

Flere ganger prøvde hun behandling og psykolog, men hun falt tilbake hver gang. Etter hvert ble det vanskelig bare å skaffe seg en jobb.

– Jeg hadde mye hull i CV-en som etter hvert ble til en ond sirkel. Jeg ville jo egentlig ut i jobb – jeg ble syk av å sitte hjemme, sier Henriette.

– Der ute er du litt «stuck»

– Jeg hadde en veldig tøff barndom og oppvekst. Det er kjempetøft å komme til fosterhjem som 11-12-åring. Jeg ville bare bo hos pappa, forteller Henriette.

Hun har skilte foreldre, og husker at hun hadde mye sinne i seg som barn. Før hun kom til fosterhjemmet, var hun på et behandlingshjem i Modum. Oppveksten var preget av ubalanse, av flytting hit og dit, og etter hvert av angsten, som begynte å ta over livet hennes.

– Jeg var innom tilbud i Sætre og på Tofte, men det fungerte ikke for meg. Der ute er du litt «stuck», for det er lite tilbud, og det nærmeste ellers er Asker, sier hun.

Men for tre år siden forandret alt seg. Hun ble tatt med til Fontenehuset i Asker, et sted hvor medlemmene får støtte til bedringsprosesser og hjelp til å gjenoppta studier, jobb eller opplæring.

– Jeg hadde prøvd forskjellige behandlingssteder, og var egentlig ganske negativ. Men med en gang jeg kom hit, ble jeg møtt med en ordentlig varme. «Er du ny her? Så hyggelig!» Jeg følte meg veldig sett. Det var noe jeg ikke hadde følt på siden 20-årene, forteller 35-åringen.

Ble en familie

Hun husker den første dagen på Fontenehuset godt. «Jeg kan kanskje bli til lunsj,» hadde Henriette sagt til seg selv på forhånd. Men tiden fløy, og plutselig var det kveld og på tide å dra hjem. Da skjønte hun at hun hadde kommet til riktig sted.

– Det er et samhold mellom lederne og medlemmene her. De er sammen med oss hele dagen, det er trygt og godt, og vi blir satt på lik linje, sier hun.

Hun fikk venner og et sted hvor hun hørte til. Fontenehuset ble en slags familie for henne; et sikkerhetsnett hun hadde manglet. For halvannet år siden flyttet hun til Asker for å komme nærmere Fontenehuset. Nå har hun en 20 prosent fast stilling som hun fikk tilbud om gjennom Fontenehuset. Likevel kommer hun tilbake så ofte hun kan.

– Det er så godt å komme hit, og de blir så glade for å se meg. Jeg vil ikke miste dette samholdet, smiler Henriette.

Satellitter på Tofte og Sætre

Henriettes solskinnshistorie fra Fontenehuset er ikke den eneste. Fredag fikk de besøk av arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte, statistikksjef Ulf Andersen, daglig leder ved NAV Asker, Wenche Steen, og daglig leder ved Fontenehus Norge, Torhild Stimo. Anledningen var en stortingsmelding som i juni kunngjorde at NAV skal ha et mer direkte samarbeid med sosiale entreprenører og ideelle organisasjoner for å motarbeide utenforskap og få flere i arbeid.

– Vi har jo resultater som viser at vår modell fungerer, sier medarbeider ved Fontenehuset Asker, Mona Lystad.

Under besøket fortalte Henriette og flere andre medlemmer om sine erfaringer med Fontenehuset, og daglig leder Stine Lien kunne vise til tall som bekrefter at programmet deres har effekt.

– I 2019 var 62 prosent av våre medlemmer i lønnet arbeid, praksis eller studier i løpet av året. Så hadde vi en nedgang i koronaåret, men vi hadde en økning i opplevd bedret helse fra 81 prosent i 2019 til 87 prosent i koronaåret som følge av medlemskap på Fontenehuset. Det er vi stolte av, sier hun.

Nå er Fontenehuset i ferd med å opprette satellitter ved innbyggertorgene på Tofte og i Sætre. Det er Henriette svært positiv til.

– Jeg syns det er kjempebra at Fontenehuset får plass på innbyggertorgene, og er veldig spent på den reisen. Det er mange unge der som sliter. Jeg kunne trengt det tilbudet da jeg bodde der, avslutter hun.