Gå til sidens hovedinnhold

Her synger Sydney (11) og Erna til minne om 22. juli-ofrene

Søstrene Sydney (11) og Savannah (16) ville ha oss til å synge Barn av regnbuen for å minnes terrorofrene. Nå har de fått svar.

DRAMMEN: For noen uker siden fikk statsminister Erna Solberg et helt spesielt håndskrevet brev fra elleve år gamle Sydney Svebakk-Bøhn fra Drammen.

I brevet skriver Sydney at hun mistet storesøsteren Sharidyn (Sissi) (14) i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Sydney var bare 17 måneder den gang, og husker ikke søsteren. I forbindelse med tiårsmarkeringen av terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya ønsket Sydney å minnes alle de 77 menneskene som mistet livet.

Les også

Mistet storesøsteren i terrorangrepet på Utøya: – Det er vondt å snakke om det som skjedde, og minnene vi kunne ha hatt

Hver kveld i ti dager skrev Sydney personlige, håndskrevne brev til en rekke kjente, og mindre kjente personer. Statsminister Erna Solberg var én av dem som fikk brev, og som svarte Sydney kort tid etterpå.

– Jeg får mange fine brev fra barn, men brevet fra Sydney gjorde ekstra inntrykk. Det er utrolig flott at hun har tatt initiativ til å minnes storesøsteren og alle de andre som ble drept i terrorangrepet 22. juli 2011, og jeg vil gjerne hjelpe henne med den jobben, sa Erna Solberg til Drammens Tidende etter å ha fått brevet fra Sydney.

Fortalte om storesøsteren

Sydney og familien ble invitert til å besøke Erna Solberg i statsministerboligen. Torsdag var det dekket opp med kaffekopper, kaker og juice i glassflasker i den private delen av statsministerboligen.

– Jeg ble litt overrasket over at vi kunne gjøre dette i dag, fint at hun svarte med at vi kunne få komme, og at jeg kunne snakke med henne om Sissi, det var veldig kult da, sier Sydney Svebakk-Bøhn.

I det 45 minutter lange møtet fikk Erna Solberg høre søstrene Sydney og Savannah fortelle om storesøsteren de mistet på Utøya og hvordan familien har bevart minnene av søsteren gjennom de ti årene som er gått siden terrorangrepet.

– Dette var unge mennesker som skulle finne sin vei i livet, det er viktig å ikke glemme at det er 77 mennesker som skulle ha bidratt framover, mange av dem veldig unge, sier Erna Solberg som syntes det var hyggelig å møte de to søstrene fra Drammen.

Sang for terrorofrene

Etter at søstrene Sydney og Savannah startet prosjektet #viminnerdem har Sydney fått flere henvendelser fra folk som vil synge Barn av regnbuen sammen med henne. #viminnerdem går ut på å synge Barn av regnbuen, og legge ut videoen i sosiale medier. Bakgrunnen er at vi alle sammen på den måten kan minne de som mistet livet i terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Tross advarsler om at sangstemmen ikke er hennes største egenskap, tok statsministeren oppfordringen fra søstrene på strak arm, med en liten jukselapp sang hun Barn av regnbuen sammen med Sydney.

– Du traff litt mer på tonen enn meg, sier statsministeren etter at første vers er sunget.

– Hvorfor ville du være med Sydney å synge?

– Det var et fint brev, også pleier jeg å unngå å synge, men så tenkte jeg å gjøre et unntak i dag nettopp fordi det er ikke blant mine beste egenskaper, sier Erna Solberg, som torsdag kveld la videoen der hun og Sydney synger ut på sin egen Instagramkonto.

Sto igjen med tårer i øynene

Flere har fulgt oppfordringen fra 11-åringen.

Noen dager tidligere, før skolebarna i Drammen tok sommerferie, sto de voksne som var til stede i klasserommet til andre klasse på Bragernes skole med tårer i øynene og gåsehud på armene.

– Dette var gøy, utbryter den ene gutten.

Elevene har nettopp sunget Barn av regnbuen for full hals. Aldri har lyden av over 20 barnestemmer gitt så mye håp for fremtiden.

Også elever fra 4. klasse stilte opp på video for å synge Barn av regnbuen.

Elever ved Bragernes skole i Drammen synger Barn av Regnbuen

– Dette gjør vi etter initiativ fra Sydney. Det er viktig å minnes 22. juli og minne om inkludering, det å ta vare på hverandre og være gode mot hverandre, sier rektor Ellen Schau.

Sydney Svebakk-Bøhn er elev på skolen.

– Kan være venner selv om jeg er annerledes

I tillegg til å synge har alle de 300 elevene ved skolen tegnet tegninger om vennskap, samhold og det å ta vare på hverandre.

– Jeg har tegnet barn som er forskjellige, fordi alle fortjener å kunne være som de er selv om de er annerledes. Selv om jeg er annerledes kan du være vennen min, sier Kristian Helle (11).

Skolen jobber bevisst med inkludering, mestring og samhold for å forebygge at terrorhendelser som 22. juli skal skje igjen.

– Dette er noe vi er veldig opptatt av. Barn lærer best når de har det bra, trives og føler at de hører til, sier Schau.

100 elever i hjerteformasjon

Også på Galterud fulgte elevene oppfordringen fra de to søstrene. Rett før sommerferien stilte rundt 100 ungdommer i 8. klasse seg i en hjerteform med hver sin rose. For å minnes terrorofrene sang de Barn av regnbuen.

Elever ved Galterud skole i Drammen synger Barn av Regnbuen ute i skolegården

– Dette syntes jeg var et kjempe initiativ. Vi har jobbet mye med temaer som rasisme, fordommer og 22. juli. At vi har toleranse for hverandres ulikheter er viktig, sier Jan Magne Michalsen, rektor på Galterud skole.


Kommentarer til denne saken