Valget i 2023 er noe vi sent vil glemme, og spesielt årene som kommer videre. Det er en tid for historikerne, og gjenfortalt til tusenvis av politisk interesserte i fremtiden. Eventyret om da ytre høyreside fikk makten. Dette er historien jeg forteller mine barn.

«I et fjernt hjørne av Norge, i den vakre byen Drammen, våknet innbyggerne en vakker morgen i 2023 med nyheten om at Høyre og Fremskrittspartiet hadde kommet til makten. For en som meg, var dette begynnelsen på et eventyr som skulle vise seg å bli en skremmende reise gjennom politikken.

Høyre og Frp hadde lovet velgerne i Drammen økonomisk vekst, lavere skatter og mindre offentlig inngripen. Men dessverre for oss som bekymret oss for velferd og rettferdighet, gikk alt galt fra begynnelsen. Byen som en gang hadde vært kjent for sin inkluderende politikk og sterke sosiale velferdsprogrammer, begynte å forvandles på en måte som vi knapt kunne forestille oss.

Flere debattinnlegg og kronikker

Det første som skjedde, var kutt i helsevesenet. Sykehusene og helseklinikkene i Drammen ble overfylt, og pasienter måtte vente i månedsvis for å få nødvendig behandling. De som trengte mest hjelp ble forsømt, mens partiene fokuserte på skattekutt for de rikeste. De sosiale programmene som hadde hjulpet de svakeste i samfunnet ble stadig kuttet ned, og fattigdommen begynte å spre seg.

Miljøet led også under den nye «styringen». I stedet for å investere i fornybar energi og bekjempe klimaendringene, satset de på forurensning og ignorerte advarslene fra forskerne. Drammens vakre naturområder ble truet av utbygging og forurensning, og vi så ødeleggelsen av det vi en gang hadde tatt for gitt.

Utdanningssystemet var heller ikke immun mot katastrofen. Skolebudsjettene ble skåret ned. Lærerne strevde med store klasser og dårlige ressurser, og kvaliteten på utdanningen sank dramatisk. De som ikke hadde råd til private skoler slet med å gi barna sine den utdanningen de fortjente.

Arbeidslivet i Drammen ble heller ikke spart. Arbeidstakerrettigheter ble svekket, og fagforeninger ble undertrykt. Mange arbeidere mistet jobbene sine eller ble tvunget til å jobbe under dårlige forhold. Den sosiale vevet som hadde gjort Drammen til et inkluderende samfunn, begynte å rakne.

Selv om vi gjorde alt vi kunne for å protestere og kjempe for våre verdier, virket det som om Høyre og Frp hadde satt seg fore å ignorere oss. Det ble stadig tydeligere at de prioriterte de rike og mektige på bekostning av de mest sårbare i samfunnet.

Og når folk i partiene ikke var opptatt med å ødelegge det Drammen vi hadde, investerte de hundretusenvis i aksjer. Og om de ikke gjorde det selv, ja da var det ektefellene som gjorde det. Alt for å kunne benekte skyld, og skrive fra seg ansvar.»

De neste fire årene er et mareritt jeg ikke kan våkne fra. Jeg, og resten av Venstre, lover å gjøre alt i vår makt for å kunne forhindre skadene som oppstår. Vi prioriterer innbyggerne, ikke utbyggerne.

Nyheter fra Drammens Tidende: