Jeg synes litt synd på Kristiansunds Flamur Kastrati i disse dager. Det den tidligere SIF-spilleren sa i kampen mot Vålerenga sist serierunde får jo overskrifter så en skulle tro han hadde begått et drap.

Det mener jeg han ikke fortjener.

Selvfølgelig er slengbemerkningen hans til Vålerengas trener Dag-Eilev Fagermo uheldig, men man må se hva slags setting denne bemerkningen kom i. Kastrati mente aldri å fornærme de homofile. Han sier selv at han ikke visste betydningen av ordet, og det tror jeg han faktisk på.

Enhver sport har sin kultur, eller ukultur, som noen kanskje vil si. I fotball har det i alle år vært både en garderobekultur og en kultur for å slenge litt med leppa under kampen. Det blir slengt noen meldinger og mange knallharde taklinger. Som vi ser i de fleste kamper, når dommerens fløyte gir signal om at kampen er over takker de samme spillerne hverandre for kampen. Det som er sagt og hendt under kampen er glemt, mange husker ikke engang hva de har sagt.

I 1991 ble en dommer i engelsk fotball spurt om forberedelsene sine til en kamp mellom Tottenham og Everton. «Jeg må ta vare på Gazza», svarte han. Paul Gascoigne, Gazza, var en briljant men hissig spiller på Tottenham på den tiden. Alle lag forsøkte å hisse opp Gazza slik at han skulle gjøre noe dumt og forsvinne fra kampen. Usportslig vil mange si, og det var vanskelig å bevise at de drev på slik.

Men bare dommere som forstår sporten svarer slik.

Flamur Kastrati er en slik spiller. Litt småhissig av seg. Da er det bare å «fyre litt på bålet» slik at han bruker energi på ting han ikke skulle. Motstanderne kjenner fotballens dynamikk og den benytter de seg av. Man kan like det eller ikke, men slik er det.

Media, som er avhengig av høye salgstall, har tatt Katratis slengbemerkning helt ut av sin sammenheng. Man kan ikke definere ordet og blande inn homohets. Det var garantert ikke slik bemerkningen var ment. Han kunne like gjerne sagt «holdt kjeft din tulling». Det var nok det han mente.

Det er mangt som blir sagt under en kamp, og selvfølgelig skal folk ikke hetses på grunn av hudfarge, handikap, utseende osv., men denne saken handler ikke om det.

Jeg har sett klippet fra kampen, og Kastrati står ikke i fullt sinne og skriker til Vålerengas trener. Du ser at han svarer på en bemerkning i det han snur seg og løper bort fra stedet. Kastrati er kanskje ikke den snilleste gutten i klassen, men i denne saken mener jeg han får for mye ufortjent «pepper».

Når han nå ber om unnskyldning for kommentaren sin mener jeg det for holde.

Jeg håper at både klubben og Norges Fotballforbund ser på denne saken på en «edruelig» måte og ikke faller ned på medienes nivå.

Stå på Flamur, det er mange som ikke er enig i dekningen av denne saken.