Man må nesten være innfødt drammenser for å unngå å legge merke til hvor underspilt Drammen er som sommerby.

På oppdrag for Drammens Tidende har Meteorologisk institutt (MET) undersøkt hvilken by som er som er den varmeste. Fasiten er klar: Drammen er landets hotteste sommerby!

Ikke innimellom eller en gang eller to. Nei, Drammen er den varmeste byen i Norge de siste 30 årene.

– Det er jo veldig morsomt at det er Drammen som stikker av med seieren. For man skulle jo tro at byer på Sørlandet og Vestlandet kanskje kommer bedre ut av undersøkelsen, men slik er det altså ikke, sier klimaforsker Jostein Mamen ved MET til Drammens Tidende.

Den øvelsen har Mamen gjort også tidligere, tilbake i 2009. Da så han på de siste 50 somrene. Og det var knockout på alle andre. Drammen var varmest av landets byer. Og er fortsatt varmest. Det tar tilsynelatende tid før det går opp for drammenseren.

Kunnskapen om våre bysomre er det på høy tid at vi bruker for alt det er verdt. Hva er vel bedre markedsføring av byen enn at den er landets varmeste? Det er et budskap som treffer så å si alle dem Drammen er på jakt etter, være seg boligkjøpere, studenter, arbeidstakere eller nye næringer. I tillegg treffer det selvsagt turister fra inn- og utland.

Elvebyen Drammen? Fint slagord det, men mange har en elv og det gjør oss ikke veldig spesielle. Men å være landets varmeste by, det er ikke noe som er laget av et konsulentbyrå. Det er fakta.

Hadde vi vært bergensere hadde vi for lengst forstått betydningen av å være stolte av byen for alt den er verdt. Selv om det regner i snitt 200 dager i året, er de superpatrioter. I Drammen klarer vi ikke å få fram at sola skinner og at det er hottest i landet. Det må vi få gjort noe med.

I pandemien reiste ikke like mange til utlandet, men ble hjemme eller valgte norgesferie. I år er sommeren preget av fly- og flyplasskaos, som også gjør at mange blir hjemme. Det merkes også i Drammen, hvor flere restauranter enn vanlig holder åpent også i fellesferien. Hotellene rapporterer om gode tider, og utelivet det samme. Nylig omtalte Aftenposten oss som Costa del Drammen.

For Drammen er en langt bedre sommerby enn noen driver og innbiller seg. Ikke bare er den varm, den er også attraktiv.

Drammen og omegn har friskt vann for å bade på bystranda i elva, i stille skogsvann, fra svaberg, skjær og strender i fjorden og i sjøen. Vi har milevis med vakker natur, instagram-spektakulære opplevelser som Tverråsen, Kjøsterudjuvet, Asdøljuvet og Solbergfossen i umiddelbar nærhet. Alle er steder som vi kunne sett magiske bilder av i et reisemagasin og tenkt: Dit har jeg lyst til å dra.

Av urbane opplevelser har vi flere top notch restauranter, kulturliv, ny og gammel arkitektur. Og et Strømsø som på sitt beste kunne være hvor som helst i en bydel i Berlin. Det mangler ikke attraksjoner. Vi snakker bare ikke så høyt om det.

La oss være hottest i Norge, og begynne å oppføre oss som det.