Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Æresmedlemmene på veggen ville nok nikket anerkjennende til bekymringene som ble utvekslet rundt kaffebordet denne tirsdags ettermiddagen på klubbhuset til Åssiden Idrettsforening.
De ville kanskje rynket litt på nesen over at det var Høyre-leder Erna Solberg og partiets ordførerkandidat i Drammen Kjell Arne Hermansen som hadde inntatt deres gamle klubblokaler, hos en forening med dype røtter i arbeiderbevegelsen, og som nå satt der og snakket om barnefattigdom, utenforskap og konsekvensene av dyrtid.
Åssiden IF, eller Åssia som vi sier, er klubben i en av bydelene der Ap henter mange av sine kjernevelgere. Ved forrige kommunevalg fikk partiet 31 prosent av stemmene her, mens Høyre fikk 25. Bare Fjell og Gulskogen hadde større Ap-oppslutning enn den gamle industribydelen. Hver stemme Høyre kan kapre her, er med andre ord gull verdt.
Derfor er det interessant at Høyres ordførerkandidat velger akkurat denne klubben når han inviterer partilederen på drammensbesøk.
Det er liten tvil om at Høyre har startet den lange valgkampen. Erna har tatt fram et slagord som har funket bra før, nemlig «mennesker – ikke millioner», og er klar for å vinne tilbake makta i de store byene, inkludert Drammen.
Høyrelederen har en klar formening om hva som skal til for at ordførerkjedet blir hengende rundt halsen på Hermansen og ikke Monica Myrvold Berg (Ap) etter valget: – Vær tydelig på hva Høyre mener i ulike saker.
Som i kampen mot barnefattigdom og sosial ulikhet, der byer som Drammen og bydeler som Åssiden er spesielt utsatt. Daglig leder i Åssiden IF, Ørjan Dimmestøl, er bekymret for at mange barn og unge forsvinner fra idretten når foreldrene må telle på knappene om de har råd til å betale treningskontingent.
– Vi håper på politiske tiltak som kan erstatte fritidskortet som den sosialistiske regjeringen tok bort, uttaler Dimmestøl.
Et utsagn som nok hadde fått flere Åssia-supportere enn gjengen på æresveggen til å rynke på nesen, men som var ment som en klar utfordring til høyreduoen om å komme opp med bedre løsninger.
Svaret fra Hermansen og co.er å gi alle barn og unge i Drammen mulighet til å delta på minst én fritidsaktivitet i uken, uavhengig av foreldrenes lommebok.
Det vil selvsagt koste penger i et stramt kommunebudsjett, men som idrettsmann har Hermansen sett hvor stigmatiserende det er å måtte be om fritak for kontingent, eller slutte. Selv på ressurssterke Konnerud, der han selv har vært leder, er dette et problem.
– De som trenger idretten mest, blir hardest rammet, slår Hermansen fast, og lover at alle barn i Drammen skal få et fritidstilbud.
Det er ifølge Hermansen ett av sju punkter i partiprogrammet som Drammen Høyre ønsker å «markedsføre» overfor velgerne.
Hvis partiet skal vinne de store byene, er Erna og co. avhengig av å gå konkret og offensivt til verks på disse typiske byprobleme, som barnefattigdom, sosial ulikhet og inkludering. Politikk som Ap og venstresiden tradisjonelt har hatt sakseierskap til.
Høyres ferske ordførerkandidat vil i så fall være avhengig av drahjelpen han nå får av Erna og et moderparti i sterk medvind. Med nasjonale meningsmålinger stabilt over 30 prosent, kan det se lyst ut for et maktskifte i Drammen.
Ap-leder Jonas Gahr Støre på sin side har helt rett når han sier til Drammens Tidendeat Drammen Ap må satse på Monica Myrvold Berg. Med den elendige oppslutningen Ap har på riksplan, kan det rett og slett være en fordel for Aps ordfører om Støre ikke banker for ofte på byporten.
Som valgforskere har påpekt, kan det lønne seg for ordførerkandidater fra Ap (og Sp) å ta avstand fra regjeringens løsninger og stå mer opp for lokale interesser. Slik Berg har gjort både mot regjeringens kutt i støtte til utbygging av omsorgsboliger og forslaget om skatteøkning for kommunalt eide vannkraftselskaper.
En meningsmåling NRK og Aftenposten publiserte nylig, der velgerne ble spurt om hva de ville stemt hvis det var lokalvalg i morgen, viser denne forskjellen på riks- og lokal-Ap. Mens partiet har ligget godt under 20 prosent på nasjonale målinger, svarer 23,3 prosent av velgerne at de ville stemt Ap i et kommunevalg.
Drammens Tidendes måling fra september i fjor bekrefter at løpet ikke er kjørt for Monica Myrvold Berg og Ap, men at det kan bli et svært jevnt løp mellom Ap og Høyre om å vinne makten i Drammen.
Da kan folkerike bydeler som Åssiden bli viktige. Ikke bare for Ap, men også for Høyre –som er godt i gang.