Gå til sidens hovedinnhold

Høyre-topp satte Fabian Stang på plass: – Sandra er klok

Eks-Oslo-ordfører Fabian Stang gikk hardt ut mot Jonas Gahr Støre etter Ap-lederens 22. juli-tale. Han fikk kraftig motbør fra partifellen Sandra Bruflot fra Lier, som er andrekandidat for Buskerud Høyre. Nå sier han seg enig med kritikken han fikk.

«Sandra er klok og jeg bøyer meg for det hun sier».

Det skriver tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang i en SMS til Avisa Oslo.

Meldingen kom da avisa tok kontakt i forbindelse med partikollega og Buskerud-stortingskandidat Sandra Bruflots kommentar under Fabian Stangs Facebook-kritikk av Jonas Gahr Støres Utøya-tale.

– Vi på venstresiden må nå ut til de som følger oss, som vi gjorde da radikale ekstremister brukte vold politisk motivert for noen tiår siden. Politikere på høyresiden må nå heve stemmen og trekke klarere grenser opp mot det høyreekstreme. Ikke lukke øynene. Og religiøse ledere i trossamfunn må ta sitt lederansvar inn mot dem som lytter mer mot dem, sa Støre.

– I dag gjorde Gahr Støre tragedien 22 juli til partipolitikk, han sa at høyresiden har et særlig ansvar for å ta avstand fra ekstremister. Det var leit å høre, for det han sier kan ikke forstås annerledes enn at, hvis vi hadde tatt mere avstand ville ekstremismen blitt redusert, skriver Stang om talen i det nå slettede innlegget.

«Måtte innse at 22. juli fortsatt er så betent at man bør la meninger bli hos en selv», skriver Stang i en SMS til NTB.

Fabian Stang ut mot talen til Jonas Gahr Støre: – Gjorde tragedien til partipolitikk

– Her er jeg uenig med deg

Før innlegget forsvant fra Facebook, skrev Stangs partikollega Sandra Bruflot følgende:

– Her er jeg uenig med deg Fabian. Høyresiden har et ekstra ansvar for å ta avstand fra høyreekstremisme. Spesielt fordi Arbeiderpartiet og AUF kan si svært lite før de enten får beskjed om at de bruker 22. juli, eller før de får trusler og hets mot seg».

Stortingskandidaten Bruflot skrev også at ansvaret for det som skjedde for ti år siden kun er terroristen sitt.

Hun mente også at «vi som samfunn og medmennesker og meningsbærere har et ansvar for å dra opp noen linjer mot hva som er greit og ikke».

– Vi har et medansvar for å skape et samfunn og et debattklima som gjør sjansene mindre for at terrorangrep skjer igjen. Ekstremister skal vi bekjempe sammen, men da må jo høyresida også være med på diskusjonen om hvordan det skal gjøres. At vi snakket om demokrati og fellesskap rett etter 22/7 var både riktig og bra, men når AUF og AP etterlyser et oppgjør med tankene som lå bak terrorangrepet, burde vi lytte til hva de sier og hva de ber om, fortsatte Sandra Bruflot.

Vil ikke kommentere ytterligere

– Vi kan være uenige i om hvorvidt vi har tatt og tar oppgjør eller ikke, men vi må kunne ta debatten om hvordan vi skal forhindre ekstremisme, uten at Ap skal få beskjed om at de gjør det til partipolitikk eller at det nærmer seg valg, skrev Høyre-politikeren.

– Og, kanskje vi i det minste kan enes om at det i alle fall ikke er Støres feil at tiårsmarkeringen for 22. juli ligger opptil et stortingsvalg, avsluttet hun med referanse til at partikollegaen påpekte at Støres utsagn kom rett før høstens valg.

Drammens Tidende har forsøkt å komme i kontakt med Bruflot for å få henne til å utdype kritikken, men hun har ikke vært tilgjengelig.

Til VG sier statsminister Erna Solberg (H) at hun ikke er enig i Stangs vurderinga av hva Støre har sagt.

– Jeg oppfatter ikke at Arbeiderpartiet har angrepet Høyre, sier hun til avisa.

Stang får imidlertid støtte fra Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Jeg tror Fabian Stang gir uttrykk for det mange mener. Men vi kommer ikke til å si noe mer i dag av respekt for at det er dagen etter en verdig minnemarkering av 10-årsdagen for 22. juli. Vi vil derfor ikke kommentere denne saken ytterligere nå, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til NRK.

Kommentarer til denne saken