Høyre-velgerne i Nye Drammen er ikke spesielt interessert i klima. Er det derfor Haaning heller vil snakke om søppel?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Velgerne skal få se et mer blågrønt parti, rapporterte Kjell Arne Hermansen fra Høyres valgkamp-kick off før sommeren. Han er en av partiets valgkampstrateger i Nye Drammen og tiendekandidat til bystyret.

Poenget er at toppene i Høyre ser at partiet mangler troverdighet på en sak som blir stadig viktigere for folk, nemlig klima. Skal Høyre fremstå som et fullverdig styringsparti, som følger med i tiden og som tar ansvar for de store utfordringene i vår tid, må de også bygge omdømme som klimaparti.

Men hvor mange grønne striper tåler Høyre-logoen før velgerne syns det blir for mye av det gode? For radikalt.

I dagens polariserte debatt, der bompenger, vindmøller og ord som flyskam og klimakrise vekker både hat og hoderisting, ligger det en risiko for å støte fra seg tradisjonelle Høyre-velgere. I alle fall i distriktene, der folk er skikkelig forbanna. Denne dimensjonen har også rammet Høyre i vårt område etter kommunesammenslåingen.

Drammen Høyre har de siste årene fremstått stadig mer som et urbant parti, som har latt seg inspirere av byutviklingstrender rundt om i verden: med fortetting og høyhus, mindre plass til bil, mer til kollektiv, sykkel og fotgjengere.

Nå blander det seg inn velgere og politikere fra Svelvik og Nedre Eiker, som i større grad identifiserer seg med en bygdekultur. Og på bygda står vei, bil og bom mye høyere i kurs enn klima.

Det er denne utviklingen Fredrik Haaning været da han og de nye kostene i Drammen Høyre tidligere i år vraket bypakka.

Partikollegaer var bekymret for at økt klimainteresse i befolkningen ville bidra til å straffe partiet hardt inn mot valget. Men det er lite som tyder på at det vil skje selv om det forsvinner en og annen velger til MDG.

Lekkasjen til partiet Nei til bomring er nemlig mye større.

Klima betyr faktisk svært lite for Høyre-velgerne i Nye Drammen. Mindre enn i noe annet parti. Det viser en undersøkelse Drammens Tidende har gjort blant velgerneDrammens Tidende har gjort blant velgerne i den nye kommunen. På spørsmål om hvilke saker som er viktigst for dem, svarer bare to prosent av Høyres velgere at det er klima og miljø.

Ikke overraskende er andelen langt lavere enn i grønne partier som MDG og SV, men også Ap-velgerne rangerer klima høyt. Selv Frp-velgerne syns klima og miljø er viktigere enn det Høyre-velgerne syns. For Høyres velgere havner klima og miljø helt nede på 10. plass. Bak innvandring, bak arbeidsliv, bak ulikhet, bak byutvikling og bak kommuneøkonomi. Og selvsagt langt bak skole, helse, og ikke minst bompenger, som de mener er aller viktigst.

Er det da noen vits for Haaning og co. å anstrenge seg så hardt for å bli grønnere?

For å tilfredsstille egne velgere er det ikke noe stort poeng. Ifølge Drammens Tidendes undersøkelse mener hele 72 prosent av Høyre-velgerne at klimaendringene må løses nasjonalt eller internasjonalt fremfor å kreve at lokalpolitikerne skal gjøre mer.

Det blir derfor viktigere for Høyre å holde klimasaken på armlengdes avstand snarere enn å fronte den. Til det er troverdigheten på klimapolitikk for liten, og konkurransen fra andre partier for stor.

Samtidig kan ikke Drammen Høyre risikere å bli for smale. Klimasaken har trengt for langt inn i alle hulrom i politikken til å overlate den til andre. Haaning slipper ikke utenom grønn politikk, men som vi har sett de siste ukene, vil han heller snakke om forsøpling enn CO₂-ekvivalenter, «klimautfordringer» snarere enn «klimakrise» og at det er nasjonale og internasjonale myndigheter som må løse dem snarere enn lokalpolitikerne.

Strategien vil trolig ikke bidra med mer enn å holde på kjernevelgerne, men kanskje det er nok for å vinne valget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags