DRAMMEN: Triztan Vindtorns Poesipris har fått sin første kvinnelige vinner.

– Gro Dahles forfatterskap er særegent i både norsk, nordisk og internasjonal sammenheng. Det har betydd mye for norsk poesi. Hun har åpnet lyrikkens veier for mange, og litteraturens for enda flere, heter det i juryens begrunnelse.

Drammen kommune, Aschehoug forlag og Forfatterforeningen gikk sammen om å innstifte en nasjonal poesipris etter Vindtorns død.

Prisen er på 75.000 kroner og har tidligere gått til Terje Dragseth (2013) og Stein Mehren (2014).

Fantastisk!

Lørdag ettermiddag, på Verdens Poesidag 21. mars, ble prisen utdelt etter en festforestilling i Drammens Teater. Herborg Kråkevik ledet showet som også bød på opptredener av Odd Nordstoga, Ragnar Hovland, Stein Versto, Terje Dragseth, Tove Kragset, Torgeir Rebolledo Pedersen og Richard Odriozolas strykekvartett.

Kulturredaktør i NRK, Hege Duckert, delte ut prisen til en jublende vinner.

– Takk til Drammen kommune som gikk sammen med Aschehoug og Forfatterforeningen og lagde en diktpris. Det i seg selv er fantastisk, uttalte Dahle fra scenen.

Tror på diktet

Hun benyttet også anledningen til å takke alle som vier oppmerksomhet til poesi.

– Alle som leser dikt, kjøper dikt, låner de på bibliotekene er jeg takknemlig for. I det hele tatt er jeg veldig glad i at det er folk som tror på diktet. Jeg tror på diktet selv, tror det er et viktig sted å være. Det er både en forskningsstasjon og eksperimentlaboratorium, sier Dahle.

Gro Dahle debuterte med «Audiens» i 1987. Siden har hun skrevet en rekke diktsamlinger, romaner og barnebøker, over 60 bokutgivelser til sammen.

Erotisk språk

– Juryen har heftet seg ved poesien hennes som en fysisk sanselig poesi med et erotisk språk som kan leses av alle, heter det i juryens begrunnelse.

Årets jury besto av Arild Linneberg (leder), Torgeir Rebolledo Pedersen, Kristin Berget, Edvard Hoem og Mette Karlsvik.