SKOGER: Politiet fikk i 21.45-tiden tirsdag melding om to løse hunder som skal ha jaget et rådyr på Mælen i Skoger.

En beboer i området fikk heldigvis hanket inn løshundene, som til slutt ble hentet av sin eier.

– Viltnemda forsøker å finne rådyret for å se om det er skadet, opplyser politiet på Twitter i 22-tiden.

De har opprettet sak på forholdet.

Flere angrep

Tirsdagens hendelse er bare én av mange den siste tiden. På en drøy uke er det rapportert om seks hundeangrep på rådyr.

Dette er hundeangrepene

1: Søndag 1. januar:

Rådyr jaget av hund på Austad.

2: Søndag 8. jan.:

Politiet ble kontaktet av en hundeeier om at hunden hans hadde løpt fritt, og tatt et rådyr. Politiet kontaktet så viltnemnda som rykket ut til Konnerudbakken. Ved ankomst levde rådyret fortsatt. Hunden hadde spist opp bakenden på rådyret. Det var et sår mellom lårene omtrent så stort som en håndball.

– Ikke noe pent syn, og dyret hadde åpenbart lidd mye før det døde, ifølge Kai-Harald Wang i viltnemnda, som videre forteller at hundeeieren var lei seg og angret.

3: Tirsdag 10. jan.:

Dødt rådyr funnet av turgåer, på Galterud i Drammen. Turgåeren kunne ikke se skader, men varslet likevel viltnemnda som rykket ut og kunne konstatere at rådyret ikke hadde synlige ytre skader. Ble dog funnet hundespor på stedet, hvor det så ut til å ha vært kamp. Viltnemnda kontaktet veterinær som konkluderte med at det var bitt fra hund. Ikke noen hull i skinnet, men bittskader over store deler av kroppen, spesielt hals, bryst, nakke og rygg.

I halsen var det masse knust kjøtt, og det var knusningsskader i nakkevirvelen. Veterinær utelukker gaupe som tar ett bitt i strupen, og holder det til dyret kveles. Utelukker ulv som knuser nakken på dyret. Både ulv og gaupe biter også hull i skinnet.

4: Ukjent dato.

Hund jaget / tok rådyr i Krokstadelva.

5: Søndag 15. jan.:

Politiet fikk melding i 13-tiden. Hund angrep rådyr, denne gangen ved Drafnkollen. Rådyret løp fra stedet. Funnet av viltnemnda ca. kl. 15 inntil en husvegg i nærheten. En kalv. Hadde ikke fått så store skader. Valgte å ikke avlive. Hundeeier er avhørt og blir anmeldt for forholdet.

– Hunden hadde på seg GPS, så den var sluppet løs med vilje. Det er helt hårreisende at man slipper hunden ut i skogen nå, uttalte viltnemnda.

Kvinnen ble ilagt en bot på 6.000 kroner etter hendelsen.

6. Tirsdag 17. jan:

Politiet fikk melding om to løse hunder som skal ha jaget et rådyr på Mælen i Skoger. En beboer fikk hanket inn løshundene. Viltnemda ble sendt etter rådyret for å se om det var skadet. Politiet opprettet sak på forholdet. Utvidet båndtvang var innført samme dag.

Som følge av dette og stort snøfall de siste ukene ble det innført ekstraordinær båndtvang fra og med i dag, tirsdag.

– Dyrene sliter med å bevege seg i den dype snøen. Dette gjør dyrene mer slitne, og da tåler de dårlig å bli jaget av løse hunder, uttalte naturforvalter i Drammen kommune, Regine Nornes, tidligere tirsdag.

Ifølge Drammen kommune gjelder forskriften for alle hunder, med noen unntak, og er gjort gjeldende til 31. mars 2023.