Hurum historielag jubilerer

En skoleklasse på besøk i «klasserommet» på Tronstad gård. Arne Antonsen, ansvarlig for bygdesamlingen, er omviser.

En skoleklasse på besøk i «klasserommet» på Tronstad gård. Arne Antonsen, ansvarlig for bygdesamlingen, er omviser. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hurum historielag markerer 12. mai at de har holdt det gående i 70 år.

DEL

HURUM: – Ja, karer. Det er lett å starte en forening, men det er ikke alltid så lett å holde den i gang.

Ordene falt da Hurum Historielag ble stiftet i 1948. I dag kan foreningen trygt si at skepsisen er gjort til skamme og har flere hundre medlemmer.

Bakgrunnen for å danne et historielag var ønsket om å skrive en moderne bygdebok for Hurum. 5. mai 1948 ble laget offisielt stiftet.

De første 25 årene økte medlemstallet fra 21 til 39 medlemmer. De neste 25  til 312, og det ble nedlagt over 5.000 arbeidstimer i kulturminnevern.

I 1979 startet historielaget innsamling og registrering av gamle fotografier. Noe som i 1985 gjorde at Hurum kommune opprettet Lokalhistorisk Samling (i dag Hurum Lokalhistoriske Arkiv). Arkivet står for registrering i tett samarbeid med historielaget og samlingen omfatter i dag rundt 5.500 bilder.

Saken fortsetter under bildet

BRENNER FOR HISTORIE: Fra venstre Arne Hjorth, sekretær, Egil Hansen, ansvarlig for bygdesamlingen på Tronstad gård,  Eva Bache-Mathiesen, styremedlem, Hans Blichfeldt, ansvarlig kystsamlingen, Sigmund Stokke, leder og Arne Antonsen, også han ansvarlig for bygdesamlingen på Tronstad gård.

BRENNER FOR HISTORIE: Fra venstre Arne Hjorth, sekretær, Egil Hansen, ansvarlig for bygdesamlingen på Tronstad gård, Eva Bache-Mathiesen, styremedlem, Hans Blichfeldt, ansvarlig kystsamlingen, Sigmund Stokke, leder og Arne Antonsen, også han ansvarlig for bygdesamlingen på Tronstad gård. Foto:

Avtalen med Jens Petter Blichfeldt på Tronstad gård om leie av deler av låven til oppbevaring av innsamlede gjenstander ble inngått i  1993. I dag teller samlingen 2.000 gjenstander. 

Slippen i Holmsbu holder til i et båthus leid av kommunen. Huset er etter hvert ombygd og utvidet ved hjelp av gavemidler og dugnadsinnsats fra historielaget. Kystsamlingen tar vare på og videreformidler historien om kystkulturen og inneholder over 2.000 gjenstander. I forbindelse med 70-årsmarkeringen 12. mai vil båter fra samlingen bli utstilt på Tronstad Gård.

Det siste tiåret har Historielaget startet opp en del populære aktiviteter for medlemmer og andre interesserte, blant annet årlige utenlandsturer med historisk innhold, guidet busstur til mål i Norge, foredrag og åpne dager med omvisning på bygdesamlingen. Samlingen har også vært flittig besøkt av skoleklasser de siste årene.

En slektsgranskergruppe er også i sving, og arbeider blant annet med å transkribere gamle kirkebøker for Internett. Bilder fra Hurum Lokalhistoriske Arkiv, er allerede tilgjengelige på nettet.

Dagen feires med åpent hus på Bygdesamlingen, Tronstad Gård, fra klokken 12.00 til 16.00.

LES OGSÅ:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken