Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Lysere tider, varmere i luften – vi er på vei inn i sommerperioden. I denne årstiden er det ofte større utgifter, til ferie, men også til konfirmasjoner, bryllup og andre feiringer. Dette kan fort merkes i lommeboken.
I vår forrige kronikk oppfordret vi til å forberede økonomien på en mulig renteøkning i sommer. Så kommer spørsmålene veldig mange stiller båe seg selv og andre: Hva bør jeg gi i gave i konfirmasjoner og bryllup?
Å gi eller få gaver er et menneskelig fenomen, ja faktisk identitetsskapende, noe som fort kan føre til en følelse av press for både giver og mottaker. Vi gir først og fremst gaver for å vise at vi setter pris på hverandre, en måte å vise kjærlighet på. Likevel er det mange situasjoner der vi gir gaver fordi vi føler at vi bør eller skal. I tillegg er det ritualet og symbolikken knyttet til å gi og få gaver.
Les også

Gjør du ikke dette, kan du tape tusener av kroner
Når flere opplever at det blir trangere økonomiske tider er det viktig at man ikke gir mer enn man har råd til. Vi tror nok mange kan kjenne på et forventningspress, men det finnes mange gode muligheter for å skape en minnerik konfirmasjon eller annen type feiring.
Undersøkelser som bankene har gjennomført i 2019 viser at 43 prosent svarer at det er en liten forventning til hvor mye du skal gi i gave til konfirmanten, mens 37 prosent svarer at det ikke er det. 15 prosent svarte at det er helt klart en forventning, mens fem prosent ikke vet. Nå skal det også legges til at det er mye som har skjedd i økonomien til de fleste siden da.
Penger troner ofte øverst hos de fleste ønskelister til konfirmanter, men det kan også være noe verdifullt som går i arv og som konfirmanten kan ha mye glede av i mange år fremover. Det samme gjelder bruksting som for eksempel koffert, telt eller ski. Ofte kjenner vi de vi skal i selskap til, og har en ulik og unik relasjon som gir oss egne muligheter til å kunne være kreativ. Her setter bare fantasien grenser.
Hvilke hobbyer har de? Hva kan glede eller skape entusiasme?
Flere kronikker i serien «Pengene dine»
For mye pengefokus kan fort skape en litt ekkel opplevelse, hvor konvolutter med penger blir åpnet mens navn på giver og beløp leses høyt opp.
Foreldre til konfirmanten eller brud/brudgom kan tidlig planlegge sparemål og sette opp en liste. Deretter opprette ulike kontoer til hvert av sparemålene. Potensielle gjester kan få sparelisten og velge hvilket sparemål de vil bidra til.
Kontantfri gave kan også bidra til at det blir lettere å spare enn at sedlene brenner opp i lommeboka på konfirmanten. Hva med å gi en gave som kan vokse i verdi? Fond er en gave som passer i alle anledninger, barnedåp, konfirmasjon og bryllup som noen eksempler.
Konfirmanten skal også oftest begynne på sin første boligjakt om ikke mange år, og da kommer bidrag til BSU-sparing godt med. En svært trygg og sikkert bidrag, som har fått godtgjort seg med de beste sparerentene.
Det aller viktigste med en gave er vel tanken bak, ikke størrelsen på din egen lommebok?
Gavetips til konfirmanten:
- Bidrag til BSU
- Gavekort
- Fond
Gavetips til bryllup:
- Gå sammen med noen andre gjester for å spleise på en felles gave.
- Bidrag til et sparemål, for eksempel bryllupsreise eller opplevelse.
Nyheter fra Drammens Tidende
Kiwi bekrefter at prislås-kampanjen er over

Jon Arild (36) endte opp med den ikoniske bilen: – Imponerende at den startet så lett
