Hva kan MDGs Ronja Røverdatter-lookalike utrette i kampen om distriktsstemmene?

Av

Bypartiet MDG blir trolig det eneste partiet med toppkandidat utenfor drammensregionen. Det ligger an til noen heftige distriktsdebatter inn i valgkampen.

DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.«Hei Trygve Slagsvold Vedum!Eg er for EØS, for levedyktige rovdyrstammer i norsk natur, og må seie at eg faktisk DIGGER kaffelatte. Gjer dette meg til ein elite? (...) Helsing fattig student frå gardsbruk på bygda».

MDGs nyslåtte førstekandidat til Stortinget, Margit Fausko (27) fra Hemsedal, ser ut som hun kommer rett fra Mattisskogen. Som en slags Ronja Røverdatter, proppfull av fotosyntesens naturlige energi og selvtillit som en ungkalv, ypper hun til duell mot etablerte politikere og ergres over tidligere generasjoners dumskap.

Nå pønsker hun på hvordan hun skal svare ut alle politiske partiers hodebry om dagen: Hvordan kapre velgerne i Distrikts-Norge?

Man kan jo saktens spørre, som huldretussene i Mattisskogen: «Vaffår då då? Vaffår gjör ni på detta viset?» MDG er jo først og fremst et byparti, og så henter de en førstekandidat så langt oppe i Hallingdal man kan komme.

Men denne Ronja Røverdatter-lookaliken kan være en aldri så liten joker og et duggfriskt pust fra bygda inn i stortingsvalgkampen neste år. For der Senterpartiet kommer til å satse tradisjonelt med Per Olaf Lundteigen (67) på topp, går MDG for noe helt nytt i et forsøk på å treffe velgere på bygda som kanskje ikke kjenner seg igjen i by-mot-land-retorikken til Vedum. Dette borger for noen friske debatter mellom Fausko og Lundteigen i året som kommer, noe som trolig vil tjene dem begge.

På papiret ville nok Ståle Sørensen fra Drammen stått først i køen til førsteplassen på MDGs stortingsliste. Men etter alt bråket og personkonfliktene som har pågått i drammenspartiet, var nominasjonsleken i realiteten over tidlig, både for Sørensen, Cathrin Janøy og Herman Ekle Lund.

Så da MDG avholdt nominasjonsmøte denne uken, var det ingen tvil om at 27-åringen fra Hemsedal ville stikke av med topplassen. Hun blir dermed en av få kvinner på topp i Buskerud, og kanskje den eneste førstekandidaten utenfor drammensregionen.

Med seg på de neste plassene får Fausko med seg Magnus Thun (21) og Rose Jahanfarah (20), begge fra Drammen, og Vilde Håvardsrud (26) fra Kongsberg, noe som gir en snittalder på litt over 23 år. Man kunne nesten forvekslet nominasjonslisten med en deltakerliste til MGP jr.

Et lite og ungt parti somaldrihar vært representert fra Buskerud på Stortinget, og som heller ikke har stortingspolitikere fra før som det må tas hensyn til, kan ta dristige valg som dette. Samtidig kan det være strategisk lurt, så lenge De Grønne har mer eller mindre kontroll på de trofaste velgerne i byene. De vil stemme MDG uansett. Partiet har på den annen side lite å tape i distriktene, men alt å vinne. Og derfor kan Fausko være et godt kort.

MDG er likevel et godt stykke unna et stortingsmandat i Buskerud, som fortsatt er et eget valgdistrikt. Hvis de kommer inn, vil det i så fall være en liten revolusjon i et traust fylke som Buskerud. Partiet er i det hele tatt avhengig av å gjøre et langt bedre valg enn slik det ser ut på meningsmålingene nå.

På landsbasis vaker partiet rundt sperregrensen på fire prosent, og på siste Buskerud-måling lå de på 5,5. Det er en liten nedgang siden i vinter, men over en dobling siden valget i 2017. Siden Buskerud har mistet ett mandat i forbindelse med fylkessammenslåingen i Viken, blir dermed kampen om plassene enda hardere. Så hvis MDG i det hele tatt skal drømme om å kjempe om en plass på buskerudbenken, må partiet mobilisere minst 2000 velgere, noe som blir en tøff oppgave, selv for en røverdatter.

På de siste målingene er det SV som stikker av med det siste mandatet (utjevningsmandatet), mens Frp er nærmest til å kapre det. Samtidig kan et godt valg på landsbasis samtidig som Buskerud-MDG holder seg over sperregrensen, gi et visst håp om et utjevningsmandat.

Mye kan skje på ett år, meningsmålinger er usikre og valgkampen har ennå ikke startet.

Men for dem som har trua på unge politikere, er det bare å glede seg til MDG jr.

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken