Mennesket er skaperverkets klokeste og dummeste. Noen bygger møysommelig opp, mens andre river raskt ned.

På kino: I disse dager vises den historiske dramafilmen «Margrete den første (1353–1412)». Danmark, Norge og Sverige hadde kriget med hverandre i hundrevis av år, før Margrete klarte å forhandle fram fredssamarbeidet Kalmarunionen. Landene opplevde en blomstrende oppgangstid, men hvor lenge var Margrete i paradis?

En snikende orm snodde seg rundt tronen og talte med to tunger og forgiftet tilværelsen med blant annet utro tjenere, renkespill og maktbegjær. Unionen var omgitt av fiender, og Margrete måtte bruke all sin kløkt for å holde de skandinaviske landene samlet mot en felles fiende. Krig og fred går hånd i hånd i hele vår historie.

På Dagsrevyen: En eldre kineser, som leker seg med brettspill i en av Beijings parker, har følgende enkle kommentar til krigen i Ukraina: «Hvis en far (Russland) har et ulydig barn (Ukraina), så må faren gi sitt barn juling».

Kan da også farfar Kina få banke opp barnebarna Taiwan og Hongkong? Det er vel få som mener at dette gir en god oppdragende effekt.

I disse dager ruller grufulle scener fra Ukraina over TV-skjermen: Kvinner og barn flykter innad og utad landegrensa, syke og gamle blir igjen, og menn mellom 18- og 60 år kjemper med nebb og klør og hardere skyts, med livet som innsats, for å beskytte sine hjem og sitt land. Et folk lider ubeskrivelig.

Er det mulig, tenker de fleste, at noen bare kan invadere og ødelegge et annet land og drepe dets innbyggere? En kamp som kan sammenlignes med kjempen Goliat og den unge gjetergutten David. Goliat blir ofte sett på som den brutale fienden. Likevel klarer David å vinne over sin mektige motstander. Kan det samme skje i Ukraina?

På nært hold: Om naboen din misunner deg ditt fine hus og vakre hage, kan han da først jage deg og familien på dør, så smadre huset, grave opp hagen og flytte sin eiendomsgrense på utsiden av din tomt? Livsverket ditt ligger sønderknust og er tatt ifra deg. Da «inviterer» han deg, sin tidligere nabo, og ber deg bygge opp igjen hus og hage etter hans smak og behov. Og befaler deg å være vaktmester og gartner med luselønn, samt tjene ham resten av livet. Slemt og skremmende. Høres dette utenkelig ut for folket i Ukraina?

På tide med pensjonering: Hva med å pensjonere visse verdensledere? Putin (69 år), Jinping (68 år), Lukasjenko (67 år), Erdogan (67 år) og Biden (79 år) kan plasseres ved hvert sitt fiskevann i fjellheimen. Jyplingen, 38-åringen Jong-un, kan bære fiskeutstyret og binde fluer ved behov. Og der kan de sitte, hver for seg, og vente på nappet som aldri kommer.

For fiskelykken er helt fraværende. Humla suser, bier og mygg summer intenst og biter de tynnkledde, solbrente eldre menn, der de sitter sultne og tørste på knudrete stubber. Uten niste og termos, som er lett å glemme for mektige menn som plutselig må klare seg sjøl i villmarka. Heldigvis har disse menn mer enn nok å henge fingrene i, der de vifter vekk den iltre og innpåslitne myggen som suger deres blod med umettelige appetitt.

Og er vi heldige, så har mennene også mistet kart, kompass og retningssans, slik at de blir i villmarka i lange tider.

LES OGSÅ: