Hva med barna i karantene? Hvordan kan andre oppdage at de ikke har det bra?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi holder skolene åpne for å skjerme livet til barn og unge mest mulig for koronatiltakene. Men hva med barna i karantene?

Å være i karantene er en mye større påkjenning enn å ha hjemmeskole. Mange er redd for å være smittet eller å bringe smitten videre. Noen elever risikerer å være i karantene opptil flere ganger, og familier med flere barn vil kunne oppleve flere karanteperioder.

Drammen er på smittetoppen i Norge. Nesten hver dag blir det rapportert om nye smittetilfeller i drammensskolen, og nye elever blir satt i karantene.

Ifølge nettavisen.no øker smitten mest hos 13-19 åringene. Fra uke 12 var alle skolene i Norge stengt, og innen utgangen av uke 20 var alle skolene åpne igjen. Da hadde allerede barnehager og 1.-4.trinn vært åpne en stund. Koronasmitten gikk ned, og vi hadde et ganske lavt smittenivå hele sommeren.

Den 10. november skriver Drammen kommune på sine hjemmesider at 134 elever i drammensskolen har fått påvist koronasmitte og mange hundre elever har vært i karantene den siste tiden.

Et viktig argument for å holde skolene åpne er de sårbare barna. De sårbare barna kan være elever som bor i trange leiligheter, elever som deler rom med søsken eller elever som ikke bor sammen med de beste omsorgspersonene. Disse tingene blir enda verre i en karantenesituasjon. Hvordan skal du komme deg unna en vanskelig familiesituasjon når du er i karantene? Og hvordan kan andre oppdage at du ikke har det bra?

At en elev er i karantene går ikke bare utover eleven selv. Søsken kan ikke ha med seg venner hjem og besteforeldre eller andre nære relasjoner kan ikke komme på besøk til husstanden. En karanteneperiode vil i verste fall gå utover julefeiringen til familien.

De sårbare barna fikk etter hvert et tilbud på skolen etter nedstengningen i mars, og hvis man går over til hjemmeskole vil et tilbud på skolen til de sårbare barna være på plass med det samme.

Innføring av hjemmeskole for ungdomsskoleelever kan gi bedre kontroll på den skjulte virusspredningen. Elevene kan velge seg ut noen nærkontakter som de kan omgås som normalt. Med færre nærkontakter er det mindre sannsynlig at elevene blir satt i karantene, der de må tilbringe hverdagen innenfor husets fire vegger. En elev kan velge å gjennomføre hjemmeskoledagen hos klassekameraten eller bestemor. Elever som har behov for det vil likevel få et tilbud om undervisning på skolen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken