Gå til sidens hovedinnhold

Hva om vi testet storfamilier regelmessig og vaksinerte denne gruppen tidligere?

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden i mars i fjor har Norge vært stengte ned, åpnet, stengt ned. Pandemien har svingt kraftig.

Den siste tiden har koronaviruset også mutert, det vil si forandret seg. Mer smittsomt, men vi vet ikke om de nye mutasjonene er mer dødelige.

Vaksine er laget, og Norge venter i spenning på å bli vaksinert. Akkurat nå er «proppen» tilgjengelige vaksiner. Leveransene går tregere enn forventet. I mellomtiden bør vi se om vi kan bli mer effektive med å bruke statistikk. At vi kan få Norge frisk på kort tid.

Etikkutvalget som leverte sin fordelingsmelding i oktober/november, tok for seg fordeling i Norge etter sosialdemokratiske modell. Alle kommuner skal få, om de har smitte eller ei. De eldste først osv.

Mitt spørsmål blir da: Er dette rette måten å få Norge frisk raskt? Jeg er verken lege eller sykepleier, men i overkant interessert i å få Norge frisk, raskest mulig.

I sommer leste jeg en artikkel fra NTNU, skrevet av professor Eivind Almaas. Han ville teste alle storfamilier. Dette for å påvise smitte raskt. I ettertid ser en at denne tesen til NTNU kan være riktig. Statistikken viser at de som bor i storfamilier, har hyppigere smitte og en alt for stor andel døde. Hva om vi testet storfamilier regelmessig og vaksinerte denne gruppen tidligere?

Ja, vi ville da snu litt på vaksinekøen, til ergrelse for mange, men til hjelp for Norge. Forskergruppen på NTNU påstår nemlig at hvis vi følger deres råd, så vil vi kunne åpne samfunnet dobbelt så fort. Noe alle vil tjene på. Må være god gevinst for Norge. Selvfølgelig blir det diskusjoner om dette temaet, fordi de fleste storfamilier er norske med utenlandsk opprinnelse.

Jeg tror sittende regjering har investert en god del prestisje i vaksinemodellen, men vi må tåle å ta diskusjonen. Hva vil vi? Kan hende vi bør legge prestisje til side, for å redde storsamfunnet. Vi må selvfølgelig legge fordommer til side, for robuste og mer effektiv måter å stanse pandemien på.

Les mer:

Les også

Steilet etter e-post fra Statsministerens kontor: – Ble veldig paff

Les også

Sykepleierforbundet vil ha ny AstraZeneca-vurdering

Les også

Stiller moskéen til rådighet for vaksinering: – Villig om det er behov

Kommentarer til denne saken