Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hva skjedde med likestilling og kvinnekamp? Er vi tilbake til start?
Min skolegang var preget av atskilt gymnastikk og svømmeundervisning, jentene hadde håndarbeid og gutten sløyd. Matlaging, eller kjøkkenskole som det ble kalt, var delt. Vi var sosialisert inn i at noe var for gutter og noe for jenter. I leseboken var læresetningen at far leser avisen, mor vasker opp.
Opprøret kom, vi kastet bh´n. P- piller og fri abort gjorde at min generasjon fikk kontroll over kroppen. Vi var frie, utdanning og jobb var fremst i pannebrasken, vi stiftet familie når vi ville. Barnehagedekning og foreldrepermisjonsordninger ble innført og gjorde det mulig å kombinere jobb og familieliv. Kvinner inntok posisjoner i politikken og i arbeidslivet.
Les også

Ordføreren roser jentene som har stått fram: – Tydelig hvor stor utfordringen er
Så kommer tilbakeslaget. De siste ti årene er det økning i partnervold mot kvinner og økning av voldtekter. Nylig er voldtekter og trakassering av jenter i forsvaret avslørt, modige jenter har stått fram med sine historier.
Modige jenter har stått fram i Drammens Tidende og forteller om ufine kommentarer og trakassering av kropp i svømmeundervisning, og sier nei. Nei, dette finner vi oss ikke i, vi vil ikke ha undervisningen med gutter. Hurra for at dere står fram. Hurra for at dere sier nei.
Vi har en jobb å gjøre. «Me too» satte søkelyset på seksuell trakassering av kvinner, først og fremst i filmindustrien. Det var toppen av isfjellet. Det fantes over alt. Fortsatt forskes det for lite på kvinnesykdommer, kvinnehelse er ikke et hot tema. Overgangsalder snakkes lite om, og studier viser at aldersdiskriminering er mer vanlig blant kvinner enn blant men.
Les også
Veronica sa fra til lærerne da flere av jentene ikke ville svømme med guttene: – Synes det var ubehagelig
Kroppshysteriet og kroppstyranniet rammer jenter fra tidlig alder. Hva hjalp det med frigjøringen på 1970-tallet når kroppen nå blir en tvangstrøye. Folkehelseinstituttets forskning fra 2018 viser en økning av unge jenter som rapporterer et høyt nivå av psykiske plager og som oppsøker helsetjenesten. Spiseforstyrrelser øker enormt i omfang. En ny studie fra Folkehelseinstituttet viser at økningen har vært betydelig bare siden 2019.
Et kunstig ideal har blitt skapt. Man skal være tynn, ha muskler i tillegg være flink på skolen, på idrettsbanen og være populær- hvem klarer alt dette? Kravene fra omverdenen blir uoppnåelige. Influenserenses skjønnhetsideal fyller sosiale medier og setter standarder. Motreaksjon er nødvendig, jenter må ta tilbake kontroll over kroppen.
På tide å kaste bh`en igjen?
Nyheter fra Drammens Tidende

Må endre navn på «strikk og drikk»-konsept: – Hva skal man si, det er strengt

Herman (24) tok grep da han hørte noen mistenkelige lyder utenfor vinduet: – Instinkt
