Penger er morsomt – spesielt når du har de. Gjør pengesnakk til en lek og involver barna fra de er små.

For hva vet egentlig tiåringen din om hvor mye du som voksen har satt av til å kjøpe julegaver? Og ønsker egentlig 15-åringen din å vite om det?

De tenker nok begge litt sånn som den gamle barnereglen: «Så mye hadde jeg, så mye ga jeg bort og så mye hadde jeg igjen».

Litt tilfeldig, og som oftest blir det ingenting igjen på kortet. Ingen fare tenker de – går man tom så er det jo bare å fylle på. Ikke sant?

Pengene dine

Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.

Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til meninger@dt.no.

Er kortet til mamma og pappa bunnløst?

Hvordan skal du forklare at pengene kommer inn på kortet ditt?

Jo, fortell at kortet ditt fylles med lønn hver måned. Og at det er fordi du tjener penger for å jobbe med noe du liker. Ja, for jobben din er vel lystbetont?

Barn forstår best når de involveres og kan teste ting selv. La barna velge seg en jobb hjemme. Gjør jobben til en lek eller konkurranse.

Hos oss har tiåringen, i tillegg til å rydde rommet sitt, jobben med å rydde inn og ut av oppvaskmaskinen for å få lommepenger. Han forsto fort prinsippet at man må gjøre noe for å få noe.

Lettjente penger?

Noen kan mene at lønn er en privatsak, men det kan lønne seg å legge den på bordet og ha familieråd. Å involvere barna i familiens økonomi vil nok vise seg å være en god investering.

Får barna ta del i salg av leker og klær de har vokst fra, blir de både miljøbevisste og kremmere. La de få pengene for salget inn på kort eller lommebok.

Blir kortet deres tomt, ikke gå i fellen å fylle opp med en gang. Snakk heller med barnet om hvordan de disponerte pengene. Forklar slik at de skjønner konsekvensene. Da lærer de å ta bedre valg neste gang.

Gjør prisene til en lek

Jeg tror at alt handler om å snakke med barn om penger – jo yngre jo bedre, og jo gøyere jo bedre. Ta de med i butikken, se på prisene og snakk sammen om hvorfor det er prisforskjell på nesten samme vare. Du skal se at det er ikke bare barna som lærer.

Sammenligninger funger også bra. Vis de hvorfor de skal kjøpe brus i dagligvarebutikken og ikke på bensinstasjonen. Eller godteri på kino – selv om det jo er mye bedre

Les med om PENGENE DINE her

Å kjøpe julegaver er en fin øvelse. Snakk om prisen på det de ønsker seg fra lekekatalogen. Gi de en sum å kjøpe for, så kan de planlegge innkjøpene sine og se om pengene rekker til alle som skal få. I tillegg til budsjettering, lærer de hvor vanskelig det er å være rettferdig i forhold til pris på gavene.

Det er lurt å lære å spare

Barn kan lære å spare tidlig. Ikke bare penger, men også å spare på tingene sine. Det gir gode økonomiske vaner og holdninger som de har glede av resten av livet.

I Sparebanken Øst har vi i over 10 år undervist 10. trinn i tema Personlig Økonomi. Blant annet lærer de å sette opp budsjett. Det er morsomt når vi ser det gå opp for dem hva lønnen deres skal dekke og hva det koster å leve som voksen.

Lærdommen er: Begynn tidlig å snakke med barna dine om penger og pengenes verdi. Relater det til noe de synes er morsomt.

Verdifullt for barnet og enklere for deg.