Gå til sidens hovedinnhold

Hva vil du drive med resten av livet? Hva er du god på?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tenk deg godt om. Hva vil du drive med resten av livet? Hva er du god på? Har du et talent? Har du en egenskap du fornøyd med? Hva er du glad i gjøre på fritiden? Hvis du kjenner etter innerst i hjerte, hva liker du å holde på med? Hvilken jobb kunne du tenke deg? Hva er din greie?

Alle disse spørsmålene vil jeg at du skal tenke nøye igjennom før du søker til videregående utdanning 1. mars.
Dette valget handler ikke om hva vennene dine skal søke på eller hva foreldrene dine forventer av deg. Dette valget eier du selv, og du kan bestemme helt selv hva du vil søke på.

Følg oss på Facebook – DT Meninger

Hvorfor skriver jeg dette? Jo, dette skriver jeg fordi dette valget er et av de vanskeligste å ta. Det er ikke lett for deg å vite hva som er den rette veien å gå.

Etter førstegangstjenesten visste jeg ikke hva jeg skulle finne på. Valget falt på Grunnkurs Teknisk Byggfag og etter hvert VG1 Malerlinja. Jeg har ikke angret siden. Endelig fant jeg et yrke som vekket en indre glød, og som har tatt meg med på en spennende reise så langt i livet. Nå kunne jeg ikke tenke meg å være noe annet sted enn i malerbransjen. Poenget er at jeg den gangen lyttet til meg selv og tenkte grundig igjennom hva mine styrker er og hva jeg liker å drive med. Man starter kanskje på noe litt uvisst, men etter hvert så merker du at dette mestrer jeg. Denne indre motivasjonen kommer snikende på deg, og til slutt så sitter du der med et svennebrev eller fagbrev i et eller annet yrke.

Les også

Aleksander (26) følger drømmen: – Jeg tror mammas bortgang ga meg dytten til å virkelig satse

Nå sier jeg ikke at alle skal søke seg til en yrkesfaglig retning, men jeg tror flere burde gjøre det. Hvis man er helt ærlig med seg selv så tror jeg flere vil finne ut at de kanskje burde velge et yrkesfag.

Jeg har lyst til å sitere Lise Nebb Frønes som skrev i en kronikk forleden dag: «men livet blir ikke alltid som man tenker seg, og det er jeg evig takknemlig for». Lise skriver at hun hadde gode karakterer på ungdomsskole og videregående men etter to år i Kiwi elsker hun jobben sin. Videre skriver hun: «jeg har funnet en jobb jeg stortrives i, og det må jo være det vi alle ønsker å oppnå?»

Her mener jeg vi er ved sakens kjerne. Det handler om hva du trives med og hva som motiverer deg til å gå på jobb hver dag.

Jeg kjenner noen unge ambisiøse som har startet opp bedrift rett etter at de har tatt svennebrevet i malerfaget. Hva er det som driver dem? Hva er det som gjør at disse tørr å satse? Jeg tror de har knekt koden. De har fått selvtillit gjennom mestring og de motiveres av å kjenne på at de er gode i faget sitt. De har lyktes i å skape sin egen arbeidsplass og de tjener gode penger på med noe de liker å holde på med.

Les også

Studentene i Drammen har ingen egen møteplass – nå har de blitt lyttet til

De tre siste årene har jeg vært medlem av rekrutteringskomiteen i Buskerud Malermesterlaug. Vi er rundt på yrkes messer og på skolebesøk. Dette arbeidet er noe av det morsomste jeg vet, fordi det er så innmari gøy å møte ungdommer som står rett foran det store valget. Når vi forteller om byggfagene og spesielt malerfaget er mange som for øynene opp for disse fagene og hva de egentlig står for.

Det hender det er mange spørsmål om lønn og lignende. Da er det er veldig gøy å fortelle ungdommen at de får lønn under utdannelsen, og at lønnen til en fagarbeider i byggfagene faktisk er høyere enn mange tror. Også er det veldig moro å fortelle om alle muligheten som ligger i de forskjellige yrkene. Det være seg videreutdanningen eller spesialisering.

Jobben er skreddersydd for Eirik (24): – Luksus

Vi i malerbransjen har vi merket en endring de siste årene. Vi ser at yrkesstoltheten er på vei tilbake, og vi trenger ikke lenger å forsvare en skakkjørt bransje. Mange tiltak er blitt satt i verk, og vi ser at søkertallene til malerlinjene øker, sakte, men sikkert. Dette handler ikke bare om politiske beslutninger, men også den jobben bransjen selv har gjort. Jeg ser nå en positiv bransje som jobber sammen mot et felles mål.

Til slutt har jeg lyst til å nevne er at jeg forstår dere ungdommer. Vi voksne i byggfagene glemmer ofte at vi har vært skoleelever og lærlinger selv, og at vi ikke var så høye i hatten første dagen på en ny jobb. Dette har endret seg siden jeg startet som ung lærling. Dere skal vite at bedriftene står klare til å ta dere imot når dagen kommer. Det er et stort apparat som settes i gang for at dere skal lære og lykkes i å bestå svenneprøven til slutt. Bedriftene vet at hvis de investerer litt i begynnelsen og underveis i lærlingløpet så får de en fantastisk fagarbeider til slutt. Det er jo det alle vil. Vi som bransje ønsker dere velkommen, og vi ønsker at dere skal lykkes!

Så tenk deg nøye om før den 1. mars. Valget er kanskje enklere enn du tror. Og hva så om ikke alle venner og familie skjønner valget ditt. Det er ditt valg og din fremtid.

Les også

Yrkesfagselever bør bli garantert læreplass

Kommentarer til denne saken