Jeg har, delvis med vantro, lest intervjuet med Shurika Hansen i Drammens Tidende i helgen, og jeg lurer litt på hvilken by hun har besøkt.

For ja, først og fremst så er hun en besøkende, i vår fantastiske by.

Videre så lurer jeg på, siden hun ikke blir gjenkjent på gata, hvilke forventninger hun som besøkende har til byen vår. Drammen er en mellomstor by, med mange innbyggere, og jeg ville ikke kjent henne igjen på gata før dette leserinnlegget. Antakelig ikke etter heller. Fordi jeg kjenner henne ikke, og strengt tatt ønsker jeg heller ikke verken gjenkjenne eller hilse på mennesker som har et behov for å uttale at «men jeg er ikke rasist» ...

I fjor deltok jeg på konferansen om negativ sosial kontroll her i Drammen, og opplevde selv oppslutningen rundt temaet fra de det berører mest, somaliske kvinner.

De var somaliske mødre. Hijabkledde, norsktalende og ressurssterke kvinner som ønsker endring og forbedring for sine døtre. Var det noe Shurika fikk med seg? Jeg vil tippe at svaret er nei. 

Konferansen, og deltakerne, imponerte og overrasket meg. Selv jeg, med en fot innafor i mange forskjellige miljøer, forventet ikke den enorme oppslutningen. Men der var den, og den lover godt for fremtiden.

Jeg er også engasjert i innvandring, integrering og inkludering gjennom min rolle som håndballtrener.

Jeg trener, og leder, Elvebyen håndball. Vi har per i dag ca. 50 % ikke-etniske norske jenter i vår stall, og av disse er det veldig mange jenter med somaliske foreldre. Det er ikke spesielt mange hijaber, men mange flotte, selvstendige, morsomme og tøffe unge jenter fra 6 til 13 år. En av dem kommer på trening med hijab, men tar den av når hun går på banen. Vi tilrettelegger så de kan bruke hijaben, hvis de ønsker, men ikke en eneste av dem gjør det. 

Mødrene, med hijab, er engasjerte, tilstedeværende og inkluderende mennesker. De er ikke «damer med hijab», eller somaliere først, de er mennesker og venner – og de er foreldre.

Så, når Shurika snakker om Drammen, og om integreringen i byen vår, hva har hun egentlig fått med seg?

Jeg ser en by som vokser, som endres og der integreringen går i riktig retning. Endring av patriarkalsk kultur tar tid og må komme innenfra. I Drammen skjer dette, med små skritt, hver eneste dag. At vi har fora hvor vi kan komme sammen alle vi som bryr oss om temaet, er viktig. At vi rett og slett spiller hverandre gode, spiller ball sammen, både metaforisk og i virkeligheten, gjør at ting går riktig vei. 

Og det er ikke hijaben som gjør eller ikke gjør en forskjell, det er menneskene, mødrene, fedrene og de helt utrolig fabelaktige og ressurssterke unge jentene som er fremtiden for både Drammen og for miljøet de har tilknytning til. 

At Shurika, som en besøkende i Drammen ikke kan se dette, er helt forståelig, men da bør hun også holde seg for god til å synse om noe hun ikke vet noe som helst om.

Les også

3.000 barn i Nye Drammen lever i fattigdom – kan vi leve med det?