Hvis koronapandemien blir en trussel i måneder og år fremover. Hva gjør vi da?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Folkehelseinstituttets (FHI) Preben Aavitsland og Line Vold ber i en kronikk i VG den 22. oktober om en offentlig samtale om hva vi gjør hvis de kortvarige og målrettede lokale restriksjonene ikke er nok og koronapandemien ligger som en trussel i mange måneder og kanskje år.

Hvordan skal vi stoppe en ny nasjonal bølge uten en for stor tiltaksbyrde?

Selv om politikerne må ta de vanskelige valgene, oppfordrer Aavitsland og Vold oss alle til å delta i denne samtalen.

Noen første forsøk på en offentlig debatt om koronatiltakene har vi sett i Drammens Tidendes spalter og kommentarfelt, men som vanlig når de folkevalgte blir tvunget til å avgjøre spesielt vanskelige saker, er det nesten bare Ståle Sørensen som deltar i en åpen meningsutveksling.

Jeg tviler ikke et øyeblikk på at de andre medlemmene i formannskapet også har gjort alvorlige overveielser når de måtte vedta lokale smittevernforskrifter, og at de har tenkt gjennom hva som er deres rolle og hva som er fagfolkenes rolle.

Jeg håper også de har begynt å tenke over hvilke hensyn de vil legge vekt på, hvis de må velge tiltak som kan stoppe en mulig nasjonal smittebølge om to, fire eller seks måneder. Men så langt har jeg ikke fått lese hva de mener.

Den offentlige samtalen som FHI ber om, krever politikere som tør å tenke høyt og som er åpne for å endre synspunkter. Og den krever politikere som klart og tydelig slår fast at det å fremme innvendinger og kritiske spørsmål ikke svekker smittevernet. Snarere bringer det debatten videre og skaper en bredere aksept for de vanskelige valgene formannskapet må ta.

La ikke demokratiet bli koronaens neste pasient.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags