Gå til sidens hovedinnhold

Hvor er de forebyggende tiltak som loves av våre politikere?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Våre lokale myndigheter sier de vil styrke det kriminalitetsforebyggende arbeidet og at dette er noe de vil prioritere. Men gjør de det?

Våre politikere er enige om at det viktigste forebyggende arbeidet starter med barn og unge. Det er politisk enighet om at arbeidet med å forebygge kriminalitet og rusproblematikk må prioriteres, og at kommunen må lære av andre kommuner som har fått i gang viktig arbeid på̊ dette området, slik at evnen til å oppdage unge i faresonen blir større, og muligheten til å sette inn nødvendige tiltak i tide forbedres. Kommunens målsetting er å bekjempe åpne rusmiljøer, og det skal være nulltoleranse mot salg av illegale rusmidler i områder der barn og unge ferdes.

LES OGSÅ:

Les også

Drammensjente skal ha blitt kidnappet: – Han tok tak i meg, tvang meg inn i bilen, låste bildøren og kjørte mot Malmö

Jeg er mor til en ungdom i faresonen så jeg har oppdatert meg på hvilke tilbud som finnes i Drammen. Vi har helsestasjon for ungdommer i Drammen. De har følgende tilbud til ungdommer fra 13–24 år:

  • Råd og veiledning i forhold til prevensjon, seksuell identitet og seksualitet, samt resepter
  • Testing og behandling – av kjønnssykdommer og veiledning i forbindelse med seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)
  • Graviditetstest og råd for å forebygge uønskede svangerskap og abort
  • Samtale – om noe du synes er vanskelig å snakke om, som for eksempel: Problemer hjemme, på skolen eller med venner, stress, sorg, angst, depresjon, spiseproblemer, selvskading, smerter, ensomhet, prestasjonsangst, søvn og mat, fysisk og psykisk vold, overgrep og voldtekt

Jeg tok en telefon til helsestasjonen og spurte om de har noe tilbud til ungdommer i denne aldersgruppen som er nysgjerrige på rus. Vi vet at hasj og marihuana florerer på fester, og vi er naturligvis livredde for at våre ungdommer skal bli fristet. Dette har vært opp i mediene en rekke ganger og de ber oss foreldre om å være oppmerksomme. Men hvis det skjer at du oppdager at din ungdom har prøvd narkotiske stoffer – hvilke tilbud tilbyr Drammen kommune ungdommen og foreldrene da?

Helsestasjonen for ungdom har ingen tilbud, de henviser til senter for rusforebygging. Men senter for rusforebygging har bare tilbud til de som allerede er rusavhengige, og ungdommen må ha passert 18 år for å få hjelp. Så de henviser meg videre til utekontakten. Utekontakten kan kun ta en samtale med ungdommene, og har ikke noe tilbud i forhold til ungdommer som står i faresonen. De har også bare tilbud til de som allerede er etablerte rusavhengig.

LES OGSÅ:

Les også

Naboer har klaget på støy fra elevenes basketspilling. Derfor har kommunen fjernet to stativ: – Nå driver vi dank i friminuttene. Folk går i sirkler i kantina eller sitter og ser ut i løse lufta

Hvor er de forebyggende tiltak som loves av våre politikere?

«Kommuner må lære av andre kommuner som har fått i gang viktig arbeid på dette området, slik at evnen til å oppdage unge i faresonen blir større, og muligheten til å sette inn nødvendige tiltak i tide forbedres», skriver Høyre i sitt program 2017–2021.

I vår nabokommune Asker har de også en helsestasjon for ungdommer. Her kan foreldrene ta kontakt for å få hjelp med ungdommer som er nysgjerrige og har prøvd narkotiske stoffer. De får tilbud om å skrive under på en urinprøvekontrakt. Det innebærer at over en valgt tidsperiode blir ungdommen innkalt til å ta urinprøve og oppfølgende samtale på Helsestasjonen. De vil få ungdommen til å forstå faren med narkotika og forhåpentlig å holde seg unna narkotiske stoffer. Dette er forebyggende arbeid.

Jeg kan ikke se noen grunn til at Drammen kommune skal være så mye dårligere enn våre naboer, så vær så snill å leve opp til de målsettingene dere har satt dere, se og lær av hva Asker har gjort, og iverksett enkle og effektive tiltak som kan hjelpe og forebygge rus blant ungdommene i Drammen.

Kommentarer til denne saken