Vi har nylig vært gjennom en pandemi med stengte skoler mange steder. Stadige endringer, hjemmeskole og restriksjoner knyttet til skolehverdagen har krevd sitt av både lærere, elever og foresatte.

Det er forståelig og legitimt at lærerne står på sine lønnskrav for å dekke etterslepet i lønnsutviklingen nå når levekostnadene øker kraftig. Samtidig går streiken ut over barn og unge som hadde sett fram til en normal skolehverdag denne høsten. Kunne dette vært unngått?

Les også

Derfor måtte det bli streik

Kunnskapsministeren har ansvaret for barn og unges skolegang. Vi vet at skolen og fellesskapet der betyr enormt mye for psykiske helse og trivsel. Vi er forundret over kunnskapsministerens passivitet i denne saken. Hvor har Tonje Brenna vært i sommer? Streiken startet i juni, og med en uavklart situasjon ville konflikten naturligvis øke over sommeren ved skolestart. Hvorfor har ikke Brenna kalt partene sammen i løpet av de siste tre månedene for å finne en løsning på konflikten?

Det har vært et hav av tid til å finne løsninger. I stedet ser vi nå en eskalerende streik som dessverre vil ramme elever over hele landet når de minst trengte det. Tonje Brenna avlyste tidlig vårens eksamener, der viste hun handlekraft. Kanskje hun også kunne brukt litt handlekraft på det som gir elevene læring og trygget?