Gå til sidens hovedinnhold

Hvor skal vi bo når ikke alle har råd til å ta opp boliglån?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi snakker ofte om at Drammen skal være en attraktiv plass å bosette seg. Særlig for unge i etableringsfasen, både med og uten barn. Vi jobber på spreng for ha attraktive arbeidsplasser, flotte friluftsområder og godt skole- og barnehagetilbud. Likevel er det en ting vi ofte glemmer å snakke om – nemlig hvor alle disse innbyggerne skal bo.

Finn.no viser at det i hovedsak er to typer boliger til salgs i Drammen. Alternativene er enten sentrumsnære leiligheter med to soverom eller eneboliger til 6–10 millioner. Jeg har ingen ting imot verken leiligheter eller hus til 10 millioner, men vi trenger flere rimelige eneboliger dersom vi faktisk vil ha flere unge innbyggere. Få trebarnsfamilier velger å bo på to rom frivillig, og ikke alle familier har råd til å ta opp mange millioner i boliglån.

Når jeg snakker med venner om hvor de ønsker å bo er det tydelig at tre kriterier går igjen når de ser etter bolig – plass, potensial og pris. Anne har lyst på kjæreste, barn og 4–5 soverom i overkommelig avstand til jobb, Nils er ungkar og vil ha mulighet til å arrangere nach uten at Olga i overetasjen klager over høy musikk og Sondre har kjøpt så mange bøker gjennom studietida at han vil ha sitt eget bibliotek.

Over hele landet er tendensen den samme. Eldre og middelaldrende ønsker seg leiligheter, unge i etableringsfasen ønsker seg eneboliger, hage og plass. Da henger det ikke på greip at man må vente til man nesten er pensjonist før man har råd til å kjøpe seg enebolig.

Svært mange unge vurderer å flytte til Drammen, men kan like gjerne bosette seg andre steder. Vi må derfor tørre å satse på boligtiltak som gjør det mer attraktivt å flytte hit. Vi må satse på leie-til-eie-ordninger, satse videre på BSU og ikke minst sørge for at det er attraktive boligtomter og boliger til salgs både i og utenfor sentrum.

Tiltak som gir flere unge innbyggere er tross alt den viktigste investeringen Drammen kan gjøre, og da har vi ikke råd til å la være.

Kommentarer til denne saken