(Bygdeposten)

Det er ikke bare Oddvar Brå som har brukket staven. Nå kommer det til å hete «Hvor var du da Bjørndalen-statuen brakk staven?». I løpet av helgen har også staven til bronsestatuen av Ole Einar Bjørndalen på Simostrand blitt brukket tvers av. Staven var lagt pent og pyntelig ned ved siden av statuen.

Da Bygdeposten kontaktet teknisk sjef Harald Silseth, som for tiden vikarierer for Ida Wigdel (leder for Parkvesenet), var opplysningen om skaden nytt for ham.

Ikke bare å sveise på

Han ringte øyeblikkelig til Teknisk avdeling hvor de foreslo at de skulle reise ut og hente staven og få den sveiset på. Men så enkelt er det ikke. Kultursjef Per Aimar Carlsen sier imidlertid at statuten er et kunstverk, og at kunstneren må rådføres om hvordan staven skal festes på igjen.

Statuen på Ole Einars Standplass på Simostranda er laget i bronse av kunstneren Kirsten Kokkin på oppdrag fra Modum kommune, som etter Bjørndalens fire gull i Vinter-OL 2002 i Salt Lake City vedtok å få laget den. Den kostet rundt 560.000 kroner og ble avduket 13. september 2008. Den står rett nedenfor barndomshjemmet til skiskytteren, ved Tingelstadbrua langs riksvei 287.

– Et hendelig uhell?

Særlig nå i ferien er det mange som stopper på denne rastplassen. Tidligere har fløyta til statuen «Fløytespilleren», etter Christian Skredsvigs maleri, utenfor Modum rådhus flere ganger blitt brukket av. Per Aimar Carlsen sier at dette var rent skadeverk og tyveri. Det tror han ikke er tilfellet denne gangen.

– Vi får håpe at det bare er et hendelig uhell. Jeg står nå på farten for å reise opp dit for å se hvor omfattende skadene er. Vi har funnet staven og har kontaktet kunstneren, sier han.

– Vis hensyn til kunstobjekter

– Kanskje noen har klatret på statuen?

– Det kan godt være. Vi oppfordrer alle til å vise hensyn til dette som er et kunstobjekt, sier Carlsen og fraråder klatring.

– Har kommunen noen forsikring som dekker slike skader?

– Det må jeg undersøke. Egenandelen vår er høy. Først etter å ha vært der på befaring, kan jeg konkludere om hvor omfattende skadene er, sier kultursjefen. I samarbeid med kunstneren skal han finne ut hvordan og hva det vil koste å reparere kunstverket.