Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
De siste ukene har den tidligere kickbokseren Andrew Tate blitt en stor snakkis. På grunn av sitt kontroversielle kvinnesyn og farlige synspunkter rundt psykisk helse, har holdningene hans spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier.
Det er kanskje ikke så rart at han kalles for «kongen av giftig maskulinitet». Med sin aggressive og bastante fremtoning har Tate uttalt at det er helt greit for menn å være utro, at kvinner som har blitt voldtatt må ta «et visst ansvar», og at depresjon skyldes «feil mental innstilling». Han hevder også at menn heller ville date jenter på 18–19 år, fremfor kvinner i midten av 20-årene, fordi førstnevnte har hatt sex med færre menn.
Forrige uke ble Tate utestengt fra Instagram og Facebook på grunn av brudd på deres retningslinjer. Selv om han nå er utestengt fra en rekke sosiale medium, blir videoer av budskapet hans fortsatt republisert gjennom andre brukerkontoer. I kommentarfeltet er det flere som forsvarer det han formidler. Det er spesielt unge gutter og menn som ser opp til Tate, og flere mener at han er et godt forbilde fordi han fremmer hypermaskulinitet og sier det han mener, helt uten filter. Om Tate kun provoserer for å tjene penger og bli berømt, eller om han virkelig står for meningene sine, har jeg ingen svar på. Men det jeg uansett vet er hvor skadelig og farlig disse holdningene kan ha for unge mennesker.
Om Tate kun provoserer for å tjene penger og bli berømt, eller om han virkelig står for meningene sine, har jeg ingen svar på. Men det jeg uansett vet er hvor skadelig og farlig disse holdningene kan ha for unge mennesker.
Hvordan kan en mann som normaliserer utroskap og som mener at deprimerte bare kan endre «mental innstilling», være et godt forbilde for unge gutter og menn? Menn topper både selvmordsstatistikken, gjør det dårligst på skolen og er overrepresentert i fengsler. Jeg tror ikke det Tate formidler hjelper menn og gutter i noe positiv retning. Snarere tvert imot. Holdningene hans er med på å øke tabuet rundt psykisk helse blant gutter og menn, samt øke diskriminerende holdninger mot jenter og kvinner.
Jeg er mest bekymret for lett påvirkelige barn og ungdom som er aktive på sosiale medier, og som blir eksponert for denne mannen. Derfor har jeg en viktig oppfordring til foreldre og dere som jobber med barn: Snakk med barna deres om farlige holdninger og følg med på hva som rører seg innen sosiale medier. Prat med barna deres om gode forbilder – forbilder som bryter ned tabuet knyttet til psykisk helse og som oppmuntrer, også gutter og menn, til å snakke om følelser. Og hvis dere ikke vet om noen gode forbilder, så vær et godt forbilde selv.

Stine (42) er med i Farmen: – Blir nok noen utfordringer
Nå skal alle unge ha dette: – Etterspørselen er enorm
