Hvordan kunne man tro at den kraftige sentraliseringen vi har opplevd ikke skulle få følger i velgermassen?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hvorfor gikk det som det gikk – for regjeringspartiene – og for Arbeiderpartiet ved valget?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jo da, Drammen hadde en helt ny, lokal faktor: bompengeopprøret med påfølgende parti. Men det var klare landstendenser i tillegg til dette.

Det er åpenbare politiske utviklingstrekk i samfunnet som folk har sett og som ga seg utslag i stemmegivningen. Jeg tror det er tre viktige:

1. Forskjellene i samfunnet har økt. Det viser indeksene og det legger vanlige folk merke til. De som har påpekt dette tydeligst, og som har vist at de vil gjøre noe med det, gikk fram ved valget, blant annet SV og Rødt. De som har økt forskjellene, gjennom skattetiltak og annet, regjeringspartiene, de gikk tilbake. Ap var ikke tydelige nok og gikk tilbake.

2. Klimaproblemene og tapet av naturmangfold har vokst. Forståelsen av dette og protestene har også økt. De partiene som vil ta mye sterkere grep på dette feltet, og som har framsatt en rekke forslag som svarer på dette, har vokst ved valget. SV og MDG var de tydeligste. De som sto på motsatt side, de som ikke har tatt eller ville ta kraftige nok grep, regjeringspartiene – eller som har vært lunkne, som Arbeiderpartiet, har gått tilbake.

3. Sentrum – periferi, by og land, distriktspolitikken, ble avgjørende. Hvordan kunne man tro at den kraftige sentraliseringen vi har opplevd, alle tiltak som nærpolitireform, nedleggelser av trafikkstasjoner, passkontorer osv., og at kommune- og regionreformen ikke skulle få følger i velgermassen? Som tvangssammenslåingene. Kan jeg få nevne den vanskapte smultringen Viken? Det var SV og Senterpartiet som sterkest sto i distriktskampen, Sp tydeligvis best på retorikken; men begge vant og gikk fram. Sentralistene, dvs. regjeringspartiene og de som var lunkne – eller kom for seint, Ap, tapte.

Det er i tillegg åpenbart at en av de viktigste årsakene til Frps tilbakegang var bompengeopprøret. Frp hadde jo snakket med to tunger i seks år! I tillegg slet de med et annet problem: flyktningstrømmen hadde avtatt, noe som er et viktig drivstoff i Frps retoriske maskineri.

Det har skjedd noe i det politiske Norge det siste året. Vi har fått klimastreikene, større klimadebatt og klimabevissthet i større grad i samfunnet. Mye tyder på at kampen for naturmangfoldet kan bli like sterk. Det ser vi av vindkraftdebatten.

Det fører også til at begge blokker i politikken må ta dette innover seg. Men særlig vil et regjeringsskifte om to år, slik partistørrelsene nå ser ut, føre den rødgrønne blokka veldig mye mer i rød og grønn retning. Grønn i forhold til natur og klima, ikke bare i forhold til jordbruk og Senterpartiet. Noe annet valg har ikke Ap. De kjenner denne vinden, og må forholde seg til den. Signalene fra Støre er da også tydelige. Vi ser det også klart i forhold til konstellasjonene i en rekke kommunestyrer og fylkesting landet rundt. «Oslomodellen» – eller varianter av den kom seirende ut av forhandlingene mange steder, også i Drammen.

Vi går mot spennende tider. For mindre forskjeller og mer miljø.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags