Ved starten av året bodde det 1.095.371 barn under 17 år i Norge. Av disse hadde 651.310 barn forsikring – det er bare litt over halvparten (Kilde: SSB & Finans Norge). Til sammenligning er det stadig flere som forsikrer kjæledyret sitt.

Barn er tross alt det mest dyrebare man har, og at nærmere halvparten ikke har forsikring er for meg ganske skummelt. Uten forsikring vil en ulykke, fysisk eller psykisk sykdom få alvorlige følger for deres muligheter i arbeidslivet og livet generelt. Ja ikke bare for barna, men også for foreldre.

Da koronaen kom til Norge skaffet mange seg hund eller katt som selskap på hjemmekontoret. I begynnelsen av 2023 var over 330.000 kjæledyr i Norge forsikret. En fordobling i forhold til 2016, med en vesentlig økning i 2021.

Pengene dine

Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.

Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til [email protected].

Det kan virke som om forsikring ble en helt naturlig del av utstyret som ble kjøpt inn til det nye kjæledyret. Kanskje fordi man var klar over at regningene fort kunne bli skyhøye når den firbeinte vennen ble syk. Derfor var også forsikringen klar fra det øyeblikket man overtok kjæledyret.

Trenger barn forsikring?

Med offentlig helsevesen er det lett å tenke at barna ikke trenger forsikring, de vil få den hjelpen de trenger uansett. Men, selv om barna får gratis helsehjelp, er det sjelden nok. Skulle det verst tenkelige skje, vil barneforsikringen være viktig for både barnet og deg som forelder. Men kanskje enda viktigere med tanke på barnas fremtidige arbeidsinntekt, eller mangel på sådan.

Og ikke koster det deg så mye i måneden heller. Du får en god dekning på barne- og ungdomsforsikring til 3–400 kroner i måneden. Som oftest er det mindre enn man betaler for å forsikre kjæledyr!

Les flere innlegg fra serien pengene dine

Start tidlig

Forsikrer du barnet tidlig vil ikke sykdom sette restriksjoner for hva de kan forsikres mot. Og skal du bytte forsikringsselskap, bør du ikke si opp den gamle før du vet at den nye ikke medfører reservasjoner. Hvis barnet ditt f.eks. har hatt en idrettsskade, vil kanskje ikke det nye selskapet dekke senskader relatert til denne.

Psykiske lidelser blant unge under 30 år øker, og det er ofte årsaken til at de havner i kategorien «ung ufør». Det er ingen tanke man har lyst til å dvele for lenge ved, men tenk allikevel; hva hvis barnet ditt skulle bli psykisk ufør? I verste fall har de ingen mulighet til å tjene egne penger, og blir avhengig av uføretrygd. Den tilsvarer i dag 324.398 kroner i året. Med en forsikring får de det ekstra som skal til for at hverdagen deres blir litt enklere, dersom det verste skulle skje. Det mener jeg er en god investering!

De fleste barne- og kjæledyr forsikringer inkluderer nå digital konsultasjon. Det vil si at du ikke trenger å møte opp for å sitte i kø på lege/veterinær-kontor. Diagnoser stilles via video/telefon og medisiner hentes når og hvor det måtte passe deg. Øyebetennelse var vanlig kost for mine døtre under oppveksten. Det betød fri fra jobb og kjedelig venting på legekontoret. Nå fyller man bare ut et skjema, legger ved bilder, og vipps så er e-resepten klar på apoteket. Det må vel være en tidsbesparelse vel verdt å betale litt for.

Har du den minste mulighet til å kutte på noe annet i budsjettet ditt, vil jeg si som Ole Brumm «ja takk – til både barne- og dyreforsikring». Da tenker du både langsiktig trygghet til beste for barnets fremtid, og litt mer kortsiktig, penger spart på dyre veterinærutgifter.

Nyheter fra Drammens Tidende