Hvorfor skal det være så vanskelig og dyrt for Drammen å bygge i tre når det ikke er tilfelle i nabokommunene?

Av
DEL

KronikkDette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvor miljøvennlige skal Drammen kommune være når de bygger nytt sykehjem for kommunens syke og eldre?

Siste nytt fra politikerne er at Krokstadelva sykehjem likevel ikke skal bygges med fornybare materialer, men heller i stål og betong. Tre koster for mye påstår de. Men hvorfor koster det mer å være miljøvennlig for ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen enn for ordførerne i nabokommunene, eksempelvis Kari-Anne Sand i Kongsberg og Oddvar Garås i Flesberg? Det lurer vi på.

Rundt Drammen bygger det offentlige formålsbygg i alle størrelser i tre. Eksempelvis har Kongsberg kommune bygd nye Vestsiden skole med idrettshall i tre. De bygger nå Skavanger skole og Edvardsløkka omsorgsboliger i tre. Flesberg kommune har bygd skole, idrettshall, bibliotek og svømmehall i tre. Asker kommune har bygd Sydskogen skole og Korpåsen omsorgsboliger i tre, og de ferdigstiller i løpet av høsten Torvbråten skole i tre.

Hvorfor er det så vanskelig og så dyrt i Drammen når dette ikke er tilfelle hos naboene?

Tre er ikke det eneste miljøtiltaket naboen Asker gjør i det 6.700 kvadratmeter store skolebygget som ferdigstilles nå i oktober. Skolen bygges med fossilfri byggeplass, passivhus, overvannssystemer på taket, varmebrønner, solceller og det Svanemerkes. Foreløpige estimater på Torvbråten viser 60 prosent reduksjon i klimagassutslipp målt mot et TEK 17 referansebygg, ifølge prosjektleder Alf Kåre Stokker i Asker kommune, som jeg har snakket med.

Og det koster ikke mer enn å bygge med disse miljøambisjonene enn å bygge helt tradisjonelt, sier han. Etter å ha vært prosjektleder på to store utbyggingsprosjekter i tre de siste fire årene blir det heller billigere, er hans erfaring.

Klimariktige prosjekter er mer attraktive for de store entreprenørene og det er bare en av årsakene til at tre er fullt konkurransedyktig med tradisjonelt byggeri. I tillegg muliggjør industrialisert trebyggeri bedre utnyttelse av råvarene, industrialisert produksjon i et kontrollert miljø gir mer presis utførelse, rask montasje og kort byggetid.

Heller ikke i Kongsberg koster det mer å bygge miljøvennlig, ifølge Produksjonssjef i Kongsberg Kommunale Eiendom, Brynjar Henriksen til Bygg.no. En viktig forutsetning er imidlertid at det tenkes tre fra dag én, at man planlegger for tre og kommunen bruker rådgivere og entreprenører med erfaring fra prosjekter med høye miljømål, sier han. Ordfører Kari-Anne Sand bekrefter overfor meg det samme. Med å bygge i tre får vi mest for pengene, sier hun – og inviterer samtidig Drammens politikere velkommen vestover for å lære hvordan bygge miljøvennlig og samtidig kostnadseffektivt.

Et viktig forhold for hvorfor politikerne i Drammen bør snu om og velge tre som byggemateriale, er de erfaringsbaserte tilbakemeldingene om at trebygg er gode bygg å oppholde seg i. Treet er et levende og pustende materiale som har evne til å ta opp og avgi fuktighet og regulere temperatur.

Dette bidrar til å gi godt inneklima på alle måter. I en viss utstrekning er dette vist gjennom forskning, og flere FoU-prosjekter pågår på dette temaet. For kommunens eldre er vel et godt inneklima også interessant ville jeg tro?

Selve klimaeffekten ved å velge fornybare materialer er det vel nesten unødvendig å påpeke for Drammens politikere? De som i den politiske plattformen for 2020-2024 har vedtatt at Drammen kommune skal ha som mål å redusere klimagassutslipp med 60 prosent innen 2023 i kommunal sektor.

Som en liten påminnelse påpeker vi at bygg og anleggsektoren står for 40 prosent av verdens klimagassutslipp. Denne klimakjempen er en lavthengende frukt for å oppnå kommunens miljømål – uten å bruke mer penger. Erfaringer fra andre prosjekter i Norge er at bygg med trekonstruksjon gir omlag 50 prosent reduksjon i CO2 på materialer målt mot referansebygg TEK 17.

Så hvorfor ikke plukke de eplene som henger lettest tilgjengelig for å nå målene i den politiske plattform Monica Myrvold Berg?

Les også:

Skremmende!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken