Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor tvinges nynorsk på skoleelever?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Statistikk viser at 12,27 prosent av alle grunnskoleelever i Norge bruker nynorsk som hovedmål. På videregående skole, da elevene står fritt til å velge hovedmål, reduseres nynorskandelen til 6,20 prosent. Ser vi videre på høyskole og universitetsnivå, reduseres antall nynorskskrivende elever til bare et par prosent.

Nynorsk er en naturlig del av det norske språket, ergo en naturlig del av norskfaget. Det er likevel ikke overraskende at dagens skoleelever er lei av nynorsk når mesteparten av dette består av pugging av grammatikk og gloser. Gleden av å lære, druknes dermed av karakterpress og grammatikkpugging.

Ville det ikke vært bedre om elevene heller eksempelvis leste nynorsk poesi, og analyserte kvalitetene ved nynorsk som et litterært språk, i kontrast med å presses til å pugge grammatiske regler og gloser?

Det at en femtedel av elever ikke kan hovedmålet sitt skikkelig. At disse tvinges til å lære nynorsk, kan sammenlignes med å be en elev som enda ikke kan telle, jobbe med algebra. Personlig, ville jeg heller brukt tiden på noe spennende og å lære om noe jeg faktisk får bruk for, for eksempel å ta lappen på skolen.

Aldri har jeg hørt om noen som ikke finner fram på grunn av at skiltingen er på nynorsk. Jeg har derimot hørt om lærermangel, politisaker som henlegges på grunn av ressursmangel og lignende. Likevel velger dagens politikere å bruke millioner av kroner på å endre skiltene fra «Sykehus» til «Sjukehus» og «lufthavn» til «lufthamn». En kan dermed spørre politikerne, er dette forsvarlig ressursfordeling?

Det er vanskelig å argumentere mot at nynorsk er en del av den norske kulturarven. Likevel burde ikke dette påtvinges elever som allerede sliter med andre fag, og allerede har mer enn nok på skuldrene.

Nynorsk som valgfag sikrer at de med interesse for nynorsk kan lære om dette. Samtidig holder det oss andre elever, uten interesse for nynorsk, frie til å jobbe med andre prioriteringer.

Les også

De var lagkamerater med Ødegaard og briljerte på fotballbanen – så la de toppidretten på hylla

Les også

Pakket sammen kontoret. Nå vil Caroline (24) holde landets mektigste parti i ørene

Les også

Victoria (26) ny sjef for Circle K Rundtom: – Startet i barnesete på pappas stasjon

Kommentarer til denne saken