DRAMMENSOMRÅDET: Det er under to uker siden Drammens Tidende skrev om Erik Lande og familiehytta ved Åletjern i Vestfossen.

Etter et livslangt forhold til hytta bestefaren bygde i sin tid, var det på tide å selge.

Den ble lagt ut med en prisantydning på 1,85 millioner kroner. Nylig ble den solgt og det ble budkrig. Hytta gikk langt over takst og sluttsummen endte til slutt på 2,6 millioner kroner – altså 750.000 over prisantydningen.

– Alltid hyggelig

Lande sier at det kom elleve bud på hytta, og at det var to som kjempet om den.

– Det begynte på 1,7 millioner, men så kom det elleve bud til sammen. Og det er jo alltid hyggelig som selger.

Men det er ikke uten vemod at han nå, sammen med to nieser, selger hytten.

– Tankene går jo tilbake til dem som har bygd hytta. Vi får jo igjen for den innsatsen som tidligere generasjoner har lagt ned, sier Lande.

Større etterspørsel

Eiendomsmeglerfullmektig i DNB Eiendom, Nina Klæbo Rustad, sier at mange tar kontakt angående hytter i Drammens-området.

– Kundene er på jakt etter alle typer fritidseiendommer, både i innland, ved sjøen og på fjellet. Mange tar kontakt med oss for å be om å bli satt inn i vårt boligkjøperregister, slik at de får beskjed om når vi får fritidseiendommer for salg. Veldig mange setter pris på å kjøpe i nærheten av der de bor, så de ikke har så lang vei til hytta, sier Klæbo Rustad i en e-post.

Et søk på fritidseiendommer til salgs i Drammen kommune på finn.no, gir sju resultater.

– Opplever dere større etterspørsel enn det er tilbud?

Ja, helt klart. Vi opplever at det er større etterspørsel enn tilbud, og dette gjenspeiler seg også i prisen på hytta (ved Åletjern) som ble solgt for 750.000 over takst.

Slik er hyttemarkedet nå

Prisene stiger fortsatt i hyttemarkedet, meldte Eiendom Norge i februar i år.

Statistikken de lager er i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no. Tallene gjelder fjellhytter, sjøhytter og innlandshytter i 2021.

  • Prisene for fritidsboliger sted med 7,3 prosent i 2021.
  • En typisk fritidsbolig i Norge koster nå 2.680.012 kroner.
  • I 2021 ble det solgt 8.549 hytter i Norge – en nedgang på 3,9 prosent fra 2020. Det ble solgt 4.338 fjellhytter, 2.536 sjøhytter og 1.675 innlandshytter.
  • Gjennomsnittsprisen på fjellhytter var på cirka 2,85 millioner kroner, på sjøhytter rundt 3,15 millioner og innlandshytter hadde en gjennomsnittspris på rundt 1,49 millioner.

– Så langt i 2022 er det solgt 424 hytter i Norge. Det er en betydelig nedgang fra 2021, 2020 og 2019. Dette kan tyde på hyttemarkedet vender tilbake til før-pandeminivåer, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i februar.

Flaks

Det er Sylwia Nidecka og Bart Cieslak som kjøpte hytta ved Åletjern. De sier det nesten er vanskelig å tro at de fikk hendene i det de beskriver som akkurat det de ønsket seg.

– Først og fremst, så er det fortsatt vanskelig å tro. Vi fikk den for det vi hadde maks hadde tenkt å bruke. Så det var flaks at ingen bydde høyere, sier duoen.

De holder til i Oslo, og har jaktet i tre måneder etter en hytte som var innenfor en times kjøring fra hovedstaden.

– Vi bor i Oslo og ønsket oss noe ved vannet. Vi så på noe ved Drammensfjorden, men det ble for dyrt. Da bestemte vi oss for å se på hytter rundt en innsjø, og fant denne spesielle og idylliske hytten. Vi ville ha maks en time å kjøre, så dette er perfekt. Vi er kjempelykkelige.