Nordmenn er nesten europamestere i overdosedødsfall. Det er ingen selvfølge, og rusreformen kan være første steg på veien til et rausere samfunn for de som sliter.

Tenk litt på tallet 260 akkurat i dag. 31. august er den internasjonale overdosedagen for å minnes og å forebygge flere overdoser, og omtrent så mange mennesker kommer til å dø av overdoser i Norge i år.

Hvert eneste overdosedødsfall er nemlig en tragedie. Det er folk med familier og venner, håp og drømmer. Mange av dem tildelt ganske kjipe kort ved starten av livet, og noen som rett og slett ikke har noen kort igjen.

Samfunnet vårt har i mange tiår bare bidratt til å gjøre vondt verre. Vi er blant landene med flest overdosedødsfall i forhold til antall mennesker i hele Europa. I dag dør over dobbelt så mange nordmenn av overdoser som i trafikkulykker.

Ruspolitikk burde handle om å gjøre livet bedre for noen av de svakeste i samfunnet vårt. Istedenfor har det handlet om å piske en uglesett gruppe med folk som allerede ligger nede. For meg handler denne dagen derfor også om at vi kan bedre. Tiden er moden for å en ny kurs. Vi kan slutte å dytte rusmisbrukere utenfor samfunnet. Vi kan slutte å gjøre vondt verre for de som allerede sliter. Vi kan begynne å møte dem, og hjelpe dem, som de menneskene de er.

Vi kan og bør gå inn for en menneskevennlig, kunnskapsbasert rusreform for alle. De 260 er nemlig ikke bare et tall - de er mennesker, og de fortjener bedre.

Les også

– Jeg hata livet mitt – så ingen utvei, men klarte å snu det

Debatt om rusreformen:

Les også

Gi oss et svar. Vil Høyre avkriminalisere narkotika, og stemme for det på Stortinget?

Les også

Jeg er stolt av rusreformen, Venstres desidert største seier i regjering