DRAMMEN: Søndag klokken 17.00 sprakes det som omtales som det mest omstridte fotballmesterskapet noensinne i gang.

Vertsnasjonen Qatar tar imot Ecuador i mesterskapets første kamp.

Drammens Tidende har i tiden før mesterskapet snakket med en rekke personer i og rundt idrettsmiljøet om hvordan man forholder seg til mesterskapet, med personer som skal jobbe med mesterskapet og med utestedene i Drammen om de skal vise VM-kamper.

Det er flere grunner til at mesterskapet er omdiskutert, les mer om det i denne faktaboksen:

Fengslet i Qatar – blir hjemme

Drammens Tidende snakket med NRK-journalist Halvor Ekeland i midten av oktober. Det var i de dager at det ble avgjort om han skulle reise tilbake til Qatar eller ikke. Ekeland ble fengslet av VM-verten i november i 2021.

Ekeland ønsket i utgangspunktet å reise tilbake for å dekke årets mesterskap, men da han og NRK ikke fikk tilgang til papirer Ekeland signerte før han ble løslatt i 2021, ble avgjørelsen tatt om at han skal dekke mesterskapet fra Norge.

– Hva er det dere frykter at står i de dokumentene? spurte vi Ekeland i oktober.

– Det er det vi ikke vet. Det kan jo være helt uskyldig, men det kan også være at jeg lover å ikke komme tilbake eller en tilståelse. Det er derfor jeg ikke tør å reise tilbake, fordi jeg ikke vet, svarte han.

Les artikkelen i sin helhet her:

Annerledes mesterskap

TV2-journalist Jon Hartvig Børrestad skal reise til Qatar. Drammens Tidende snakket med Børrestad mot slutten av oktober, da var drammenseren tydelig på at TV2 kommer til å ha et kritisk blikk under mesterskapet.

– Hvordan skal TV 2 jobbe for å dekke både mesterskapet og forholdene i landet? spurte vi.

Dekningen skal selvfølgelig speile det som har skjedd og fortsatt skjer. Utenriksavdelingen vår har vært i Qatar i et år nå. Vi reiser som en enhet, ikke bare noen journalister. Vi skal dekke og avdekke det som skjer. Så vil det for min del bli større fokus på idretten. Det blir en totalpakke. Ingen trenger å være bekymret for at det blir en ukritisk dekning, hvert fall.

Les artikkelen i sin helhet her:

Sport på sportspub

Etter sommeren var det flere serveringssteder rundt om i landet som varslet at de ikke kom til å vise kamper fra mesterskapet.

Vi tok en runde med serveringssteder i Drammen for å høre om hvordan lokale serveringssteder tenkte rundt årets VM.

– Har dere gjort dere noen etiske refleksjoner rundt det kommende mesterskapet? spurte vi daglig leder ved Goggen, Tommy Christoffersen, i starten av oktober.

– Nei, må innrømme at vi ikke har tenkt på det politiske rundt det. Vi viser sporten. Kundene våre ønsker og krever at vi viser fotball-VM. Det er som om man ikke skulle vist et skirenn fordi at én av utøverne er tatt for doping. Vi legger oss ikke oppi det.

Les artikkelen i sin helhet, og se hva andre serveringssteder svarte her:

Oppfordret til boikott

GodsetUnionen, supporterklubben til Strømsgodset tok i oktober tydelig avstand fra mesterskapet. De oppfordret til boikott av årets mesterskap.

Leder av GodsetUnionen, Truls Schøne, sa blant annet:

– GodsetUnionen tar avstand fra mesterskapet. Vi oppfordrer alle våre medlemmer og alle som elsker sporten til å boikotte fotball-VM. Vi tar også avstand fra sportsvasking og korrupsjon. Som det er helt åpenlyse tilfeller av her.

Les saken i sin helhet her: