Gå til sidens hovedinnhold

I den mediale minnekulturen knyttet til ofre for politidrap i USA blir de hvite diskriminert, ikke de svarte

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg i Drammens Tidende 5. oktober beskylder Frp-politiker Jon Helgheim sjefen for politiets forebyggende enhet for å ha handlet på en måte som er uforenelig med politiets rolle i en rettsstat.

Saken gjelder en skolegutt som fikk juling fordi han ikke hadde signalisert støtte til aksjonen Blackout Tuesday, som oppfordret alle til å legge ut et bilde av en svart firkant på sosiale medier for å protestere mot rasisme og politidrap. Videoen av det brutale drapet på afroamerikaneren George Floyd hadde i dagene før aksjonen gått viralt. Gutten som fikk bank hadde i stedet lagt ut et bilde av en hvit firkant.

Politiet hadde ifølge Helgheim samtaler med gutten, der voldsofferet innrømmet at det ikke var særlig smart å signalisere motstand mot den antirasistiske aksjonen. Gutten skal etter samtalen ha angret på det han gjorde.

Hvis Helgheims fremstilling av saken stemmer, så er det god grunn til å ta opp politiets rolle med justisministeren, slik Helgheim varsler. Stortingsrepresentanten oppfordrer også politiet til å beklage sin fremgangsmåte.

Etter en uke har det ikke kommet noen uttalelse fra politiet som imøtegår Helgheims redegjørelse.

Voldssaken og politiets handlemåte berører vitale samfunnsinteresser. Skal vi ha et politisk eller upolitisk politi? Skal vi ha et politi som forebygger ufred og vold ved å overtale dem som ytrer seg kontroversielt til å utøve selvsensur? Eller skal vi ha et politi som forsvarer retten til avvik og provokasjoner, også slike som gjøre sosiale rettferdighetskrigere sinte?

Neste gang drapet på en ubevæpnet afroamerikaner skal markeres, bør vi legge ut et bilde også av en hvit firkant i solidaritet med hvite, ubevæpnede amerikanere som blir drept av politiet. I den mediale minnekulturen knyttet til ofre for politidrap i USA blir de hvite diskriminert, ikke de svarte. Alle har hørt navnene på de svarte ofrene for politivold, få[i] har brydd seg om de hvite.

[i] https://www.city-journal.org/reflections-on-race-riots-and-police?utm_source=Twitter & utm_medium=Organic_Social

Les også

Bjørndalens svoger ble banket opp av hviterussisk politi: – Jeg fryktet for livet

Les også

Politiet skremmes: – I høst har vi vært hos en femteklassing, det skal jo ikke skje

Les også

Elev på barneskolen truet med kniv: – Naturlig nok er barna redde, det har vært gråt og dårlig søvn

Kommentarer til denne saken