I fem år har Universitetet i Sørøst-Norge nå organisert de 228 lærerstudentene som onsdag feiret avgang fra fire forskjellige campuser på Østlandet.

De utgjør altså det første lærerkullet på masternivå ved Universitetet i Sørøst-Norge noensinne.

Og studentene jubler over å være ferdige – selv om flere av dem samtidig vedgår at det er vemodig.

– Andre og tredje år gikk veldig sakte der og da, men når jeg sitter her nå føles det plutselig som det har gått veldig fort, sier Daniel Thorstensen Rønning (23) til Drammens Tidende nede i USNs kantine, hvor universitetet har stilt i stand et koldtbord i etterkant av en høytidelig seremoni i aula 2503.

Les også

Slik vil vi utvikle universitetsbyen Drammen

Seremoni

Hannah Celin Jacobsson (26) legger ikke skjul på at det har vært spesielt å være første kull ut.

– Jeg tror mange av oss har følt at vi har vært prøvekaniner siden vi er første kullet ut med masterutdanning. Men jeg synes det har vært bra, selv om det selvsagt alltid er ting som kan bli bedre, sier hun.

Tidligere onsdag hadde universitetet avholdt en samling med både musikk og taler. Også rektor Petter Aasen snakket til forsamlingen, og det ble delt ut både diplom og blomster til avgangsstudentene.

Til høsten begynner Jacobsson som lærer for fjerdetrinn på Sylling skole i Lier.

Likevel var det ikke slik at drømmen alltid var å bli lærer.

– Det var ikke det å bli lærer som har vært min visjon, men jeg visste alltid at jeg hadde lyst til å jobbe med mennesker og barn, så jeg er veldig glad for at det ble læreryrket til slutt, sier Jacobsson.

Silje Bergestuen (30), som skal begynne i jobb på Hegg skole i Lier, skyter inn:

– Det å jobbe som lærer gir jo en veldig givende hverdag, hvor du virkelig gjør noe bra for noen, så det synes jeg er veldig fint med yrket.

Også 23-åringen Daniel Thorstensen Rønning skal jobbe i Drammen – på Bragernes skole.

– Rar følelse

Ida Røvik Oterhals (23) skal begynne å jobbe i Oslo-skolen. Hun er spent på hvordan det kommer til bli.

– Det er en rar følelse å være ferdig etter fem år hvor man bare har studert. Plutselig er det noe helt nytt man skal gjøre.

Vity Mahes (24) og Sverre Uthus-Sævarang (28) nikker.

– Det har vært tunge tider på biblioteket, så det er en deilig følelse å se at det gir resultater, sier Sævarang.

Les også

Varsku fra lærere i drammensskolen: Dette går ikke lenger

Men også de påpeker at det ikke har vært bare enkelt å være første kull på en helt ny utdanning.

– Det har slått ut blant annet med tanke på dette med å velge fag – enkelte studenter har ikke valgt et av basisfagene, som jo er engelsk, norsk og matematikk. Så de må jo eventuelt kombinere flere fag når de skal ut å jobbe.

Fire campuser – og mange fagalternativer

Karl Magnus Nystad, som leder de fire lærerutdanningene, er svært fornøyd med hvordan det hele har blitt – samtidig medgår han at det var ting som kunne blitt gjort bedre, særlig første året.

– Vi har revidert modellen på bakgrunn av mange av de tingene. Da disse studentene begynte måtte de allerede velge inn to av fagene, men nå velger de ikke før fjerde året, sier Nystad.

Samtidig skryter han av bredden av fag som studentene ved USN kan velge. Lærerstudiene er organisert over fire campuser: Notodden, Porsgrunn, Drammen og Vestfold (Bakkenteigen).

– Det er jo akkurat det at det er fire forskjellige campuser som gjør at vi kan tilby så mange ulike masterfagretninger – og som igjen har gjort at vi har hatt studenter fra alle kanter av Norge, sier Nystad.

Gleder seg

Jacobsson gleder seg i alle fall til fremtida, som inntil videre fortsetter på drammenskanten av landet – og til jobben som fjerdeklasselærer på Sylling skole.

– Jeg tror det blir kjempebra, og gleder meg til det. Jeg bor jo på Egge, så jeg får kort vei til jobben. Så det blir spennende, sier 26-åringen, som selv er fra Lier.