I fjor skulle man føle skam over å sette seg på et fly. Nå er det gladnyhet når flyene kan fylles. Hva skjer?

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I fjor skulle man føle skam over å sette seg på et fly. Nå er det gladnyhet når flyene kan fylles til randen og selskapene gjenoppretter rutenettet. Hva skjer?

Kanskje satt ikke skamfølelsen så dypt likevel? Og ikke bare flyskammen, men kjøttskammen, plastskammen, bensinskammen og de andre skamfølelsene samvittigheten vår skulle tynges ned med for klima og miljø. Språkrådet kåret «klimabrøl» til fjorårets nyord. Klima og miljøvern vekket et voldsomt engasjement før det igjen dabbet av. Vi kan vel trygt si at skamfølelsen skulle smøres tykt på i fjor.

Fra tid til annen oppstår det slike voldsomme folkelige engasjementer. Godt hjulpet av mediene blir det hausset opp interesse for spesifikke temaer som i noen ukers tid er på alles lepper og i alles tanker.

Disse folkelige engasjementene omhandler viktige temaer. Det er gode hensikter og gode formål som ligger bak. De fortjener absolutt ikke å bli behandlet som korte blaff. Det være seg klima og miljøvern eller nå sist antirasisme som fikk et verdensomspennende oppsving.

Fra USA spredte et stort antirasistisk engasjementet seg fra land til land for noen uker siden. Nordmenn var ikke dårligere enn at de lot seg rive med i demonstrasjoner og opptog, stikk i strid med anbefalte smittevernregler. Engasjementet og målet var godt og viktig, opptogene var på sin plass. Det er dog et men innbakt i forståelsen av engasjementet. Var det nok en bølge av suggesjon som i den store sammenhengen bare er et pust i vinden?

Det blir unektelig noe kunstig ved disse masseoppslutningene når engasjementet og oppslutningen bygger på å følge med i tiden, henge seg på, være del av en tidsånd. Det er ikke noe nytt at utslipp fra fly er ødeleggende for klima. Noen har tatt til orde for å fjerne statuer av personer som ikke hadde rent mel i posen hva angår holdninger til likeverd og menneskeverd. Kunnskapen om dette er heller ikke ny.

Slike store folkelige engasjementer vi har blitt vitne til den siste tiden kan gi assosiasjoner til en type massesuggesjon som temaene er for store og viktige for. Både miljøvern og antirasisme krever kontinuerlig aktualitet, de krever å vake i bevissthetens overflate.

Engasjement er positivt. Bevisstgjøring er viktig. Bevisstgjøring gjennom engasjement er fruktbart. Ektefølte engasjementer, ja vel, men engasjementene må ikke bli motefenomener.

Vi trenger stadie påminnelser og bevisstgjøring av det som driver samfunnet og verden i riktig retning.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags