DRAMMEN: Store, tykke vinterjakker og skjerf som dekker et helt ansikt vitner om at vinteren smått har begynt å nærme seg. Men inne i leiligheten til Sandra Romfo er det vår. Nesten, i hvert fall.

– Jo nærmere vinteren man kommer, dess mer planter tar jeg inn. Jeg har lyst til at det skal se ut som om det alltid er vår hjemme.

32-åringen er opprinnelig fra Molde, men flyttet til Drammen for nesten et år siden. Hun og samboeren var lei av storbylivet i Oslo. De brukte ikke det Oslo hadde å by på mer, og syntes alt ble stressende.

– Vi ville begynne på nytt et sted.

Valget falt på Drammen, nærmere bestemt Hotvetveien.

Bildeserie

Bli med inn i leiligheten til Sandra

Kattesabotørene

Leiligheten er ikke stor, med sine 83 kvadratmeter. Men det er nok. Nok til samboeren, Sandra og de firbeinte sabotørene Willem (4) og Scarlet (3). Sandra er over gjennomsnittet interessert i interiør, men kattene setter noen begrensninger. Vindusplassene er blant annet reservert for katter – ikke planter.

– Vi måtte jo nesten gjøre det, fordi kattene er ikke så gira på at plantene står der. Den stakkars orkideen som kjæresten min kjøpte fikk gjennomgå her om dagen, ler hun.

De som har katt selv, kjenner seg kanskje igjen.

– Det er litt sånn når man har katt, man eier liksom ikke sitt eget sted. Men jeg skaffer meg ingen unødvendige ting, jeg må revurdere det jeg ønsker å kjøpe på grunn av kattene.

LES OGSÅ: Setter ned prisen med to millioner etter tre uker på markedet

«Crazy plant lady»

Den ene veggen i leiligheten tiltrekker oppmerksomhet. Et armeringsjern med planter er hengt opp i et forsøk på å ta med våren hjem.

– Jeg har alltid vært glad i planter. Mormor var sånn «crazy plant lady» og brukte sikkert femti prosent av tiden sin på å tørke støv av plantene sine.

Og for de av oss som ikke har grønne fingre, har Sandra et hett tips.

– Skaff deg en vanningsapp. Der kan du skanne planter og finne ut hva slags plante det er og hva den har behov for. Så kan man sette på varslinger for å vite når man skal vanne, forklarer hun.

LES OGSÅ: Folk blir overrasket når de kommer hjem til Rolf Frode (55) og Evgeniya (42): – De tenker at det kommer til å være gammel stil og mye panel

Gjenbruk

Det er likevel ikke sånn at hun kan dra med seg alt hun har lyst inn – det være seg planter eller interiør. 32-åringen prøver å være bevisst på hva hun faktisk trenger og hva som bare tar opp plass.

– Vi har prøvd å kvitte oss med alt som ikke betyr noe for oss og har hatt noen ganske heftige runder hvor vi har gitt bort til loppemarked, solgt eller gitt bort ting.

Hun tror heller ikke man trenger så mange hyller i et hjem. Flere hyller betyr mer plass til å plassere «drit».

– Det jeg gjør er å ha egne interiøresker på loftet der jeg har sommer- og vinterinteriør. Så kan jeg bytte ut når jeg blir lei istedenfor å kjøpe nytt hele tiden.

I tillegg er hun opptatt av gjenbruk – man trenger ikke å kjøpe nytt hele tiden.

– Alle bør bli flinkere til å tenke på det. Så er det jo hele miljøperspektivet rundt det også. Det er feil tiår å bare kaste ting – kjøp heller noe som du kommer til å bruke mange år fremover.

Velur-dilla

Det er imidlertid ikke sånn at alt i leiligheten er brukt. Noe er også nytt. Og mye av det er laget i velur, som også er inspirasjonen til navnet på Instagram-kontoen.

– Jeg har velur-dilla, så da ble kontoen kalt «Velurhjem», fordi vi alltid har hatt velur-møbler, forklarer Sandra.

28 ganger. Det er tallet på hvor mange ganger Sandra har flyttet. Det er noen ting som alltid blir med fra sted til sted.

– Det er noen eventyrbøker jeg alltid har med meg. De har vært med litt over alt. De fleste bildene her har også vært med, bortsett fra noen papegøye-bilder.

Sandra har nemlig alltid hatt lyst på fugl – bildene er et slags kompromiss.

– Men hver gang jeg er rundt en fugl, så har jeg ikke lyst på det likevel, ler 32-åringen.

Kort vei til alt

Sandra kan se for seg et liv i Drammen nå.

– Hva liker du best ved å bo her?

At vi har kort vei til alt – spesielt til elva. Vi liker å rafte, og da har vi veldig kort vei. I leiligheten liker jeg at det er enkelt og at man kan gjøre hva man vil. Man kan innrede i den stilen man vil uten at det krasjer. Også har vi stor hage.

– Hva liker du minst?

– Det er ingenting jeg virkelig misliker, men jeg hadde ikke sagt nei til et større bad.

I tillegg er det noe med folkene her – og elva, som gjør at 32-åringen vil bli i byen.

– Jeg liker Drammen veldig godt. Det er nesten som et lite Paris med elva. Så merker jeg at folk er mye hyggeligere i Drammen enn i Oslo. Folk der er stressa og knuffer – i Drammen slapper man mer av.