Vi lever i ei urolig tid, som mange i Norge og resten av Europa ikke har opplevd maken til. Det er krig i vårt nærområde, priser og renter stiger. Folk er bekymra. Da er det trygg styring av landet som gjelder.

Det folk er mest bekymra for er cyber- og terrorangrep, dernest sin private økonomi, økte priser, og særlig på strøm. Da gjelder det å gi folk trygghet i hverdagen. Det står aller, aller øverst på Arbeiderpartiets og regjeringas dagsorden, slik det alltid har gjort.

Fortsatt lever det noen her i landet som husker at det var krig i Norge. Flere av oss vokste opp under kald krig, med atomtrusselen hengende over oss. Vi var bekymra.

Buskerudbenken

Hver uke skriver en representant fra Buskerudbenken på Stortinget i Drammens Tidende.

Denne uken er det Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet som har ordet. Neste uke skriver Sandra Bruflot fra Høyre.

Enda flere av oss husker oljekrisa femti år tilbake. Rasjonering på drivstoff medførte bilfrie søndager. I Drammen spaserte vi midt i gata på selveste E-76. Kongen tok T-banen til Frognerseteren for å gå på ski. Det var egentlig ganske gøy. Vi var bekymra, men ikke så veldig. Staten stilte jo opp.

Så er vi enda flere som husker inflasjon og galopperende renter ti år seinere, da jeg selv, i likhet med mange andre, betalte 18,5 prosent rente på mitt første boliglån. Tramteatret lagde satire med sangen «Å livet svinger». Et dystert vers: «Det er kriser, det er krig, det er pest og inflasjon, det er blødninger og selvmord, masse hat og korrupsjon, lukt til helvete går det med hele vårt miljø, og resten går også i frø (…)». Men etterfulgt av refrenget: «Jeg synger tjo og fadderi og fadderom – å, livet svinger, når man er ung!» Vi var litt bekymra, men ikke veldig. Staten stilte jo opp.

Lise Christoffersen

Fra Drammen.

Født i 1955.

Representerer Arbeiderpartiet.

Innvalgt på Stortinget i 2005.

Sitter i Finanskomiteen og er nestleder i Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling m.m.

Ei forgangen tid? Våre yngste har aldri opplevd annet enn fred, lav prisstigning, lave renter, billig strøm. Men så er vi der igjen – vi har nettopp vært gjennom en pandemi, der samfunnet stengte ned. Det er krig i Europa. Prisene stiger, rentene øker. Folk er bekymra. Da er det trygg styring som gjelder. Det er noe Arbeiderpartiet kan.

Ett ledd i trygg styring er de nye forbedringene i strømstøtta som ble lansert forrige uke. Fellesskapet tar en enda større del av strømregninga til folk. Strømstøtteordninga forlenges ut 2024. Det gir økt trygghet for folk. Vi kommer til å få dekket 90 prosent av strømpriser som overstiger 70 øre per kilowatt-time, ikke bare om vinteren som i dag, men hele året. Det gir økt trygghet for folk. Vi går over fra gjennomsnittlig pris pr. måned, til strømstøtte time for time. Det gir økt trygghet for folk, nå som vi opplever at prisene svinger mer enn før. Strømstøtta blir bedre enn før.

Flere innlegg fra Buskerudbenken

I tillegg til forbedringer for husholdningene vil vi også forlenge strømstøtta til landbruket og frivilligheten. Og, vi foreslår endringer som vil gjøre fastprisavtaler mer tilgjengelige og fleksible for bedriftene. Vi ser allerede at prisene på slike avtaler er på vei ned. Det handler om trygg økonomisk styring.

I tillegg til prisen på strøm er det like viktig å sikre at vi faktisk har nok strøm, både til folk og bedrifter. Det er ikke like enkelt. Norges strømforsyning er væravhengig. Vi husker alle bildene av tomme vannmagasiner som følge av en særdeles tørr sommer i 2022. Det gjaldt ikke bare i Norge. Samtidig kom Putins energikrig mot Europa. Ap/Sp-regjeringa har derfor pålagt kraftprodusentene her hjemme å sikre at vi har nok vann i magasinene våre til å dekke vårt behov for strøm.

Unni Lindell ga for mange år siden ut boka med barnesitater om politikk, under tittelen «Regjeringen bestemmer hvordan været skal bli.» Det hadde vært noe! Da kunne vi hatt full styring.

I mangel av kontroll over været tar vi i stedet kontroll over strømprisen til folk og næringsliv. Staten stiller fortsatt opp – med Arbeiderpartiet i førersetet.

Ville strømmen vært billigere med Erna Solberg i regjering? Meningsmålingene kan tyde på at folk kanskje tror det, men tenk etter. Har Høyre overhode tatt initiativ i Stortinget når det gjelder strøm? Nei, de er faktisk like passive nå som de var da de satt i regjering.

Nyhetssaker publisert av Drammens Tidende