(Namdalsavisa)

KOLVEREID: – Det første jeg husker er lukta av brent airbag, og frykten for at bilen skulle begynne å brenne.

Det forteller Ludvig Finne, som i mai havnet i en alvorlig frontkollisjon ved Naklingsvingene i Nærøysund kommune, etter å ha besvimte bak rattet. Sammenstøtet førte til et brudd i nakken, tre i ryggen og en totalvraket bil. I dag priser Ludvig seg lykkelig for at ulykken ikke ga varige mén, både for den andre bilføreren, og seg selv.

– I tiden etter ulykken ble det god tid til reflektering. Blant annet har jeg kommet fram til at jeg vil gi litt mer «faen», og satse på gaming og e-sport.

Styggen på ryggen

NA møter Ludvig Finne heime hos foreldrene på Kolvereid. Sola glimter ned mellom grå skyer, og temperaturen er lun og god. Noe også utstrålinga til 18-åringer er. Til tross for den alvorlige bilulykken i mai, og at noen dager er tøffere enn andre, er han rolig og ved godt mot.

Stå-på-viljen er på plass. Ingen skal få dømme han og hans interesser lenger. Ulykken ga han en vekker – en ny sjanse – og er han fast bestemt på å ikke kaste den bort.

– Styggen på ryggen har hele tiden sagt at det er kleint å legge ut videoer der jeg gamer. Jeg skjønner ikke når det ble ukult å satse på egne drømmer og interesser.

Helt siden han var liten gutt har han drømt om å spille dataspill, filme det og spille live for publikum. Etter hvert som han ble eldre, ble også realiteten større. Tanken om at det aldri ville gå, og at folk ville tenke at det var teit, vokste seg stor. Fordommene tok over. Nå ønsker han å ignorere fordommene, også satse på e-sport og gaming.

– Jeg har innsett at det er vanskelig å gå inn for noe uten å bry seg om hva andre tenker. Men etter ulykka kom jeg fram til at du alltid produserer det beste resultatet når du går inn med hundre prosent av deg selv. Det har jeg begynt å leve etter, sier Ludvig, før han legger til:

– Det er skummelt å si det, men jeg kunne ha dødd i ulykken. En frontkollisjon mot en varebil i 80 km/t er ikke noe man nødvendigvis går skadefri fra. Men den sjansen har jeg fått, og den vil jeg ikke kaste bort med å bry meg om andres fordommer.

Lukta av brent airbag

Ludvig forteller videre om ulykka, og det som skjedde.

– Du vet når du reiser deg for raskt, og bli ør og svimmel. Se for deg at det skjer samtidig som du kjører, forklarer han.

Ludvig forteller videre at det svartnet helt, og at han mest sannsynlig besvimte. Helgen før hadde han ligget heime med kraftig infeksjon i kroppen, og slik han tolket det fra legene kunne infeksjonen være grunnen til at kroppen kortsluttet.

Det neste Ludvig husker er at han våkner med airbagen i ansiktet, og fullstendig kaos i bilen. Når han ser tilbake på det er han glad for at han ikke husker hva som skjedde, og at han slapp unna skrekkfølelsen som kommer rett før krasjet.

– Da jeg våknet igjen skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd rundt meg. Jeg prøvde å få et overblikk, men jeg var i sjokk. Den første personen på ulykkesstedet kom ut for å sjekke at det gikk bra med meg og den andre sjåføren. Heldigvis gikk det bra med vedkommende jeg krasjet med, som selv kom ut for å se til meg.

Videre sjekket Ludvig etter følelse i føttene, før han ringte faren sin for å fortelle hva som hadde skjedd.

– Jeg husker lukta av brent airbag, og frykten for at bilen skulle begynne å brenne. Da det var sikkert at bilen ikke brant, ringte jeg pappa. Først etter samtalen med han begynte jeg å kjenne smertene over magen hvor beltet hadde strammet til, og i nakken hvor det var brudd.

Etter samtalen ga Ludvig seg selv en oppgave, å holde seg i bevissthet til brannvesenet kom. De hjalp han så ut av bilen, før han ble fraktet med luftambulanse til Sykehuset Namsos.

Skjebnesvangert russekurs

Ludvig ser utover Kolvereidvågen. Et vakker syn av blått hav omringet av høye fjell og vakker natur. Selv om 18-åringen er positiv og ser framover i stedet for bakover, så det ikke like lyst ut rett etter ulykka. Da han fikk vite om bruddet i nakken brast hele verden sammen.

– Jeg så for meg verst mulig scenario. Da jeg i tillegg fikk høre om de tre bruddene i ryggen, så jeg for meg at jeg ikke kunne gå igjen.

Til tross for scenarioet, kom gutten seg raskt på beina. Etter nærmere to uker på sykehuset kunne han gå ut av dørene på egne føtter. Noe han tror kan komme av at han holdt seg i ro inne i bilen, og ikke begynte å røre på seg før han fikk hjelp fra profesjonelle. Det hadde han lært under et kurs for russen, hvor de fikk innblikk i hva man burde gjøre under bilulykker.

– I tillegg har jeg en far som har vært trafikklærer, så jeg vet at man bør holde seg i ro så lenge ikke bilen brenner.

På sykehuset klagde han over smerter i magen. Legene ville derfor ta ultralyd for å sjekke for indre blødninger. I et alvorlig øyeblikk, klarte Ludvig likevel å finne humor.

– I det jeg ble klargjort for ultralyden falt det meg inn å si at jeg ikke ville vite kjønnet på «barnet», minnes Ludvig med et smil om munnen.

«Gjør det du vil, du vil ikke angre»

Tilbake heime i sofaen til mor og far er alt slik som det skal være. Skadene er for det meste grodd, og om han ikke var sterk før, så er han sterkere nå. Likevel har han som alle andre dager som er mentalt tøffe. Med god hjelp fra familie, venner og kollegaer går det likevel bra.

– I løpet av de to månedene jeg var sykmeldt lå jeg for det meste i senga. Ble jeg rastløs gikk jeg ned for å game. Det var under den perioden jeg begynte å tenke over hvorfor andre folk sin mening hadde å si for mine interesser.

Hvorfor tror du fordommer oppstår?

– Vi bor på en liten plass, og at standarden er hugd i stein. Her er det mye enklere å skille seg ut enn for eksempel i Trondheim. I en større by finner du alltids noen å holde sammen med, med samme interesse. Her føler man seg kanskje mer alene. Derfor er det ekstra viktig å gjøre det du vil, det kommer du aldri til å angre på. Jeg er forbannet på meg selv fordi jeg ikke har kommet meg hit før, forteller Ludvig, litt frustrert, men mest glad for å endelig ha kommet seg dit.

– Jeg storkoser meg med gaming. Når jeg virkelig klarer å slippe styggen på ryggen, blir det så mye mer artig. Selv om den største åpenbaringa kom gjennom at jeg vil drive med e-sport, så påvirker det også mye annet i livet.

Han forteller at han har fått god respons på de tre plattformene han bruker. Youtube, Twitch og TikTok. Etter en måned har han fått 800 følgere, og over 60.000 visninger.

– Om folk vil følge med på reisen min er det bare en bonus, så lenge jeg får gjøre det jeg elsker.

Ønsker å vise fram gamingverdenen

Og at folk vil følge med på reisen hans er det ingen tvil om. Under Kolvereiddagene skal han delta i e-sport-stand. Målet er å vise at E-sport er en stor arena blant unge.

– Selv om stigmaet er mindre enn før, så eksisterer det fortsatt. Jeg tror det er kult for unge å se andre game. Hadde det kommet en som drev med streaming da jeg var mindre ville jeg ha syntes det var «dritkult», forteller Ludvig opprømt, som også kan fortelle at på standen får de besøk av Jonas Aasprong, en profesjonell e-sportslærer.

På standen, som skal være i NTE sin garasje, blir det også satt ut PlayStation, Switcher og to PC-er.

– E-sport og gaming har blitt sett ned på, og man har kanskje sett for seg en kraftig gutt som sitter og spiser ostepop for harde livet. Men det er ikke realiteten.

Ludvig forteller at han fram til de siste årene har vært en kortvokst gutt, noe som har vært en usikkerhet hos han. Skjoldet hans ble derfor å være klovn, og dra vitser. Men gjennom spillinga fikk han koblet av, og bare være «Snitch», som han kaller seg i gamingverdenen.

– På mange måter er «Snitch» like mye Ludvig som Ludde (kallenavn) er Ludvig. Begge er en stor del av meg, og jeg har lært mye av det. Man møter mange forskjellige mennesker gjennom gaming, og jeg tror jeg hadde vært mer fordomsfull om jeg ikke hadde gamet. Utgangspunktene er så forskjellige fra før, avslutter Ludvig.

*Saken er skrevet med samtykke fra sjåføren i den andre bilen.

E-sport og gaming:

– E-sport er elektronisk konkurransespilling der utøverne konkurrerer mot hverandre i ulike dataspill på datamaskiner eller spillkonsoller.

-Twitch er en live streaming plattform for spillere. Med 15 millioner brukere hver dag er Twitch er enormt populært.

– Live streaming sammenliknes med en direktesendt radio- eller TV-sending. Den eneste forskjellen for seeren er det at man sitter på internett for å se sendinga, og ikke foran en radio eller en TV.

Kilder: wikipedia.org, gloryittechnologies.com, companycast.no