Gå til sidens hovedinnhold

Ida (27) hørte ikke på foreldrene - ble 75.000 kroner rikere

Artikkelen er over 6 år gammel

Her blir Ida Løvli Hidle 75.000 kroner rikere. Som barn trosset hun foreldrenes pianohint og maste seg til trekkspill.

DRAMMEN: Ticons musikkstipend er blitt utdelt siden 1997 da den gikk til fiolinist Birgitte Stærnes.

Den første prisvinneren står bak Johan Halvorsens Musikkfestival som foregår denne uken. Og det var i forbindelse med torsdagens konsert «Morgendagens talenter» i Strømsø kirke at Ida Løvli Hidle (akkordeon) vant stipendet på 75.000 kroner.

– Dette betyr utrolig mye. Jeg søkte penger til å gjennomføre studier og holde debutkonsert, noe som innebærer masse utgifter, sier en glad prisvinner til dt.no.

LES OGSÅ: Trekkspill-magikeren

Falt for det folkelige

Musikeren har ett år igjen av solistgraden ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Deretter satser hun alt på en karriere som musiker.

– Jeg håper jo det går etter å ha studert lenge. Målet er å spille solo og kammermusikk, ja, se hvordan det går, sier 27-åringen fra Kongsberg.

Hennes instrument er akkordeon, eller sagt på en litt mer folkelig måte: trekkspill. Hvorfor hun valgte akkurat dette instrumentet er hun blitt spurt om flere ganger.

– Jeg vet faktisk ikke hvorfor, men tror jeg så det på TV. Og da falt jeg vel for det folkelige ved det, sier Ida Løvli Hidle.

LES OGSÅ: Hyllest til Johan Halvorsen

– Du vil ikke spille piano, da?

Hun begynte som åtteåring. Etter lang tids mas på mamma og pappa.

– Det tok litt tid før mamma og pappa tok meg seriøst. «Du vil ikke spille piano da?», spurte de. Men jeg skulle bare spille trekkspill, og slik begynte det, ler hun.

- Men kaller du det trekkspill eller akkordeon?

– Jeg bør vel egentlig kalle det akkordeon, selv om det var trekkspill jeg begynte med. Nå er jeg begynt å bli litt mer nøye på det.

– Hva er forskjellen?

– Forskjellen er at man spiller klassisk musikk mest på akkordeon. Den tekniske forskjellen, enkelt forklart, er vel at på trekkspill kan man bare spille gammeldansbass. På akkordeon kan man spille enkelttoner i bassen. Da kan man spille alt, for å si det sånn.

LES OGSÅ: Morgendagens musikere

Stipend siden 1997

Ticons Musikkstipend er gitt av Ticon ved Christian Falck-Pedersen. Drammens Teater ved markedssjef Vegar Foss Andersen har ansvaret for å samle juryen og tildele stipendet hvert år.

Årets jury besto av Per Kristian Skalstad, Rut Ødegaard og Ole Otto Gustavsen.

Stipendet så dagens lys etter gjenoppbyggingen av Drammens Teater til gjenåpningen i 1997 (etter at teatret brant ned i 1993). Ticon skjenket da det nye teatret et Steinway-flygel i gave.

Tidligere vinnere

Disse har tidligere vunnet Ticons musikkstipend:

Birgitte Stærnes (1997)
Kristian Ofstad Lindberg (1998)
Tone E. Braaten (1999)
Håvard Svendsrud (2000)
Jorun Hermansen (2001)
Andreas Torday Gulden (2002)
Anders Dahl (2003)
Jan Frode Stevy (2004)
Anders Clemens Øien (2005)
Caroline Eidsten Dahl (2006)
Christina Bratterud (2007)
Olga Jørgensen (2008)
Christine Eidsten Dahl (2010)
Anja Nedremo (2013)
Ole Andreas Fevang (2014)

Kommentarer til denne saken